Cardiologia intervenţională, gata până la sfârşitul anului

0
351

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj şi cei ai Spitalului Clinic de Urgenţă din Craiova speră ca până la sfârşitul acestui an în Clinica de cardiologie intervenţională să poată fi trataţi primii pacienţi. Prin această investiţie, a cărei valoare depăşeşte şapte milioane de euro, se va rezolva o problemă mai veche a serviciilor medicale din regiunea Oltenia.

spital cardiologieInaugurarea şi dotarea cu aparatură modernă a Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară este cu atât mai importantă cu cât cele mai apropiate centru în care se efectuează astfel de intervenţii medicale sunt Timişoara sau Bucureşti.

„Lucrările la Clinica de Cardiologie intervenţională se apropie de sfârşit şi în acest moment se desfăşoară licitaţiile pentru această sală. În curând vom avea un rezultat final şi va fi dotată. Dorinţa noastră este să terminăm cât mai repede această investiţie deosebit de valoroasă pentru regiunea Oltenia. Astfel vom rezolva o problemă foarte gravă a multor oameni din această zonă, bolnavi cu afecţiuni coronariene, care reprezintă principala cauză de mortalitate în această regiune. Aşa cum ştiţi, de la Timişoara şi până la Bucureşti nu mai există nici o astfel de clinică în care să poată interveni cineva în caz de infarct sau preinfarct. Şi atunci, vom face un fel de pionierat la Craiova cu această investiţie, care depăşeşte probabil şapte milioane de euro, mare parte din banii Consiliului Judeţean”, a declarat, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

770.000 de euro pentru dotarea cu aparatură a unei săli de operaţii

În luna aprilie a.c, în cadrul programului, Interreg V-A România-Bulgaria, Consiliul Judeţean Dolj şi Districtul Vratsa, au semnat un proiect de peste 1,5 milioane de euro, în domeniul sănătăţii. Un proiect prin care două unităţi sanitare, adică Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova şi Spitalul din Kozlodui, regiunea Vratsa – vor fi dotate cu aparatură medicală în valoare de peste 770.000 de euro fiecare. Cei 770.000 de euro care revin Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova vor fi utilizaţi pentru dotarea cu aparatură a unei săli de operaţii ce va funcţiona în cadrul Clinicii de Cardiologie intervenţională.

„Spitalul Judeţean din Craiova este cel mare spital monobloc din ţară, este spitalul care are cele mai multe specialităţi şi singurul, cel puţin la ora asta, care nu are o clinică de cardiologie intervenţională, cu atât mai puţin o secţie de chirurgie cardiacă. Într-adevăr, la această oră bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate la nivelul regiunii. Toţi pacienţii care fac infarct sunt trimişi la Bucureşti cu elicopterul sau cu salvarea. De la toate aceste date a pornit necesitatea apariţiei acestui centru cu două specialităţi. Una din specialităţi este cardiologia intervenţională, deci practic urgenţa. Cea de-a doua investiţie reprezintă cele două săli de chirurgie intervenţională”, a explicat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, dr. Bogdan Fănuţă.

La Craiova ar putea fi trataţi şi pacienţi din Bulgaria

cjO noutate anunţată de managerul Spitalului Judeţean este aceea că la Craiova ar putea fi trataţi, după inaugurarea Clinicii de cardiologie intervenţională, şi bolnavii cu afecţiuni cardiace din nord-vestul Bulgariei. Distanţa între localităţile din districtul Vratsa este mult mai mică faţă de Craiova, comparativ cu drumul ce ar trebui parcurs până la Sofia. „Este un proiect care pe lângă că rezolvă problemele locale ar putea să aducă şi câteva schimbări legislative la nivel de regiune. Vom trata pacienţii noştri din Dolj şi din Oltenia, şi se propune să poată fi trataţi inclusiv pacienţii din zona de nord a Bulgariei. Elicopterul pe care îl avem poate aduce aceşti pacienţi. Până la Sofia am înţeles că sunt undeva la 250 de kilometri iar până la noi sunt aproape 100 de kilometri. Şi atunci acest proiect vizează nu doar tratarea pacienţilor din Oltenia, cât şi să preluăm pacienţi din zona de nord a Bulgariei, din judeţul Vratsa”, a mai spus dr. Bogdan Fănuţă.

Intervenţii chirurgicale şi pe vasele mari

Tot în cadrul Clinicii de cardiologie intervenţională de la Craiova vor putea fi efectuate şi intervenţiile chirugicale pe vasele mari. În privinţa specialiştilor ce vor activa în cadrul clinicii, echipele sunt în mare parte deja formate. „Există în continuare şi partea de formare de specialişti pe care în momentul de faţă i-am găsit şi vor trebui perfecţionaţi în cadrul acestui tip de intervenţie chirurgicală. Trebuie spus că această sală de operaţii nu va deservi doar intervenţiile chirurgicale pe cord, ci va deservi inclusiv intervenţii chirurgicale pe vasele mari. Discutăm aici, spre exemplu, de intervenţii pe aortă. Din păcate şi în aceste cazuri mortalitatea este foarte mare pentru că din momentul în care se descoperă timpul de intervenţie este foarte scurt”, a adăugat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.