Jandarmii doljeni, în sărbătoare

0
664

Jandarmii celor două unităţi din Craiova – Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Dolj şi Gruparea de Jandarmi Mobilă (GJMb) Craiova – au organizat, pe parcursul zilei de ieri, o amplă manifestare, dedicată împlinirii „venerabilei vârste” de 168 de ani. Şi cum Jandarmeria a fost şi este o instituţie reprezentativă a statului român, nu putea fi omisă o altă aniversare extrem de importantă – Centenarul Marii Uniri. Cele două sărbători au fost unite într-un simpozion ştiinţific sub titlul „Jandarmeria Română – tradiţii, actualitate şi perspective la Centenarul Marii Uniri”, cu care au debutat manifestările festive. A urmat o masă rotundă prilejuită de lansarea volumului „Comportamentul geopolitic”, iar ziua s-a încheiat cu un spectacol artistic dedicat Centenarului Marii Uniri, dar şi Zilei Jandarmeriei Române şi Zilei Brigăzii Multinaţionale SE, militari români şi străini fiind prezenţi în sala Cercului Militar Craiova alături de jandarmi, în aceste momente aniversare. Alături de sărbătoriţi au fost, ca de fiecare dată, şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, dar şi ai mediului academic, colaboratori de la instituţii partenere în lupta împotriva infracţionalităţii, care au oferit plachete şi diplome şi au fost premiaţi, la rândul lor, de organizatori, pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului.

La 3 aprilie 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei, a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a Jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, astfel că jandarmii îşi sărbătoresc ziua la această dată. În acest context, reprezentanţii celor două unităţi din Craiova – Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Dolj şi Gruparea de Jandarmi Mobilă (GJMb) Craiova – au organizat, ieri, la Cercul Militar Craiova, o suită de manifestări sub genericul „Uniţi în cuget şi-n simţiri pentru patrie şi popor”.

Festivităţile au debutat cu mesajele reprezentanţilor administraţiei publice locale şi judeţene, dar şi ale comandanţilor celor două unităţi de jandarmi, respectiv general de brigadă Constantin Florea – inspector-şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, şi lt. col. Cosmin Mirea – comandant al Grupării de Jandarmi Mobile Craiova. ÎPS Irineu – Mitropolitul Olteniei, Dan Narcis Purcărescu – prefectul judeţului Dolj, Ion Prioteasa – preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi primarul Craiovei, Mihail Genoiu, i-au felicitat pe jandarmi pentru activitatea desfăşurată, pentru profesionalismul cu care îşi fac datoria şi i-au asigurat de sprijin necondiţionat şi pe viitor. Mai mult, în semn de apreciere, comandanţii celor două unităţi de jandarmi au primit diplome de excelenţă din partea Primăriei Craiova, Prefecturii Dolj şi Consiliului Judeţean Dolj.

Primul simpozion ştiinţific organizat de o structură militară

A urmat deschiderea lucrărilor Simpozionului Ştiinţific „Jandarmeria Română – tradiţii, actualitate şi perspective la Centenarul Marii Uniri” – primul simpozion ştiinţific organizat de o structură militară, după cum a subliniat prefectul de Dolj, „un eveniment major în viaţa comunităţii şi un eveniment major în viaţa academică”, după cum a sunat prezentarea moderatorului întregii activităţi – conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin, care a adăugat că toate comunicările prezentate succint în cadrul simpozionului vor fi publicate, in extenso, într-un volum bilingv. Conf. univ. dr. Iulian Fota, de la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, a deschis seria prezentărilor cu tema „Marea Strategie a Marii Uniri”, lucrare în care explică faptul că „… România Mare n-a venit dintr-o dată, nu s-a făcut în patru ani. Timp de peste 130 de ani românii au lucrat la asta, au construit-o cărămidă cu cărămidă, având la bază ideea de latinitate”. Prof univ. dr. Sorin Damean, de la Universitatea din Craiova, a prezentat „Repere privind evoluţia Jandarmeriei Române de la înfiinţare şi până la Marea Unire”, urmat de prof. univ. dr. Dinică Ciobotea (Universitatea din Craiova), care a vorbit despre „Sensurile istorice ale unirii tuturor românilor sub sceptrul lui Mihai Vodă Viteazul”.

Un moment la fel de interesant pentru asistenţă a fost oferit de consilierul superior dr. Laurenţiu Ştefan Szemkovics, de la Arhivele Naţionale Bucureşti, cu „Distincţiile conferite jandarmilor în perioada 1917 – 1919”, prezentarea fiind însoţită de un material video în care „civilii” au putut vedea cum arată medaliile cele mai importante – Steaua României, Ordinul „Mihai Viteazul”, Virtutea Militară, „Bărbăţie şi Credinţă” sau „Serviciul Credincios”. Conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin, de la Universitatea din Craiova, a vorbit despre reflectarea în presa vremii a tuturor demersurilor istorice care au avut ca punct final 1 Decembrie 1918, iar gl. bg. dr. Constantin Florea a prezentat „Compatibilităţi şi controverse între statutul militar şi misiunile de poliţie judiciară a Jandarmeriei Române”, în timp ce lt. col. Cosmin Mirea s-a referit la „Conceptul de elită în Jandarmeria Română”.

A fost lansat volumul„Comportamentul geopolitic”

Programul a continuat cu lansarea volumului „Comportamentul geopolitic”, semnată de Corneliu Sîrbu, Constantin Florea şi Florin Raduslav. Gl.mr. (rz) Ion Pîlşoiu, de la Academia Forţelor Terestre, a fost primul care a vorbit despre carte, pe care o consideră „un demers ştiinţific foarte argumentat, o lucrare extrem de valoroasă”, în timp ce conf. univ. dr. Iulian Fota a apreciat că volumul devine un bun instrument pentru ca oamenii să înţeleagă mai bine ce înseamnă comportamentul geopolitic, în contextul în care România este o ţară la intersecţie de interese şi de drumuri. Gl. bg. dr. Constantin Florea a prezentat volumul din perspectiva autorului, explicând că „gândirea şi acţiunea geopolitică intervin în fundamentarea politicii fiecărui stat, oricare ar fi mărimea şi potenţialul său, pentru că factorii de conducere politică trebuie să gândească şi să proiecteze strategii în termeni geopolitici la nivel regional, continental şi global. Comportamentul geopolitic al statelor este însă marcat de raţiuni care au în vedere inamicii reali sau virtuali, anumite potenţialităţi, capacitatea lor adaptabilă de acţiune imediată şi viitoare în condiţii de normalitate, de criză şi de conflict armat”.

Ziua s-a încheiat cu un spectacol artistic sub semnul Centenarului Marii Uniri, cu dublă aniversare, dedicat atât Zilei Jandarmeriei Române, cât şi Zilei Brigăzii Multinaţionale SE. Elevii Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova şi Fanfara Garnizoanei Craiova au deschis spectacolul, fiind intonate imnurile României, NATO şi Uniunii Europene. Au fost prezentate repere din istoria celor două instituţii, s-au înmânat diplome şi plachete de onoare, iar Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” a oferit celor prezenţi mai multe momente emoţionante, dar şi tradiţionale olteneşti, care au încântat asistenţa.