Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj: „O structură emblematică a Armatei României celebrează 135 de ani de serviciu neîntrerupt”

0
185

Ieri, la comandamentul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, a avut loc ceremonia prilejuită de aniversarea a 135 de ani de la înfiinţarea Diviziei 1 Infanterie, ale cărei tradiţii de luptă le continuă astăzi. Divizia 1 Infanterie a fost una din marile unităţi permanente ale Armatei României, care a participat la acţiunile militare pe frontul românesc, pe toată perioada războiului, între 27 august 1916 – 11 noiembrie 1918. În data de 31 august 2015, ministrul Apărării Naţionale de atunci, Mircea Duşa, a participat la ceremonia de predare-primire a comenzii Diviziei 1 Infanterie Dacica către Divizia Multinaţională de SUD-EST. Prima divizie multinaţională înfiinţată pe teritoriul României care se află sub comanda NATO.

La declararea mobilizării, la 27 august 1916, Divizia 1 Infanterie a făcut parte din compunerea de luptă Corpului I Armată, alături de Divizia 2 Infanterie şi Divizia 11 Infanterie. Corpul I Armată era comandat de generalul de divizie Ioan Popovici, eşalonul ierarhic superior fiind Armata 1, comandată de generalul de divizie Ioan Culcer. România s-a angajat să contribuie la consolidarea structurii de forţe a NATO prin stabilirea şi punerea la dispoziţia Alianţei a unui comandament de nivel de divizie, care va oferi opţiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor Alianţei în zona sudică a flancului estic aliat.

Sunteţi demni continuatori ai unor tradiţii de luptă”

Prezent la eveniment, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a vorbit despre tradiţii între care se înscriu episoade glorioase, precum confruntările de la Mărăşeşti şi Oituz. „Este o onoare să particip la evenimentul prin care o structură emblematică a Armatei României celebrează 135 de ani de serviciu neîntrerupt, de serviciu credincios în slujba patriei, la o manifestare prin care sărbătorim, totodată, valori perene precum curajul, devotamentul şi spiritul de sacrificiu. Stimaţi militari, vă felicităm pentru faptul că sunteţi demni continuatori ai unor tradiţii de luptă care începeau în primii ani ai independenţei de stat, tradiţii între care se înscriu episoade glorioase, precum confruntările de la Mărăşeşti şi Oituz, în Primul Război Mondial, precum campaniile de eliberare a Basarabiei, apoi a Ungariei şi Cehoslovaciei, în cel de-al Doilea”, a spus Ion Prioteasa.

«Semper primus»

Şeful administraţiei doljene a amintit momentul Afganistan 2002 şi a trecut în revistă operaţiunile militare de la acea vreme. „«Semper primus» este deviza care vă stă astăzi înscrisă pe blazon şi crezul după care v-aţi ghidat mereu, iar acţiunile dumneavoastră au stat întotdeauna sub semnul premierei. Să amintim doar că din rândurile acestei brigăzi provenea unitatea care, în 2002, în Afganistan, sub comanda celui care acum se află la conducerea Statului Major al Apărării, domnul general Nicolae Ciucă, a derulat prima misiune de luptă a României după 1945.

Participarea la operaţiunile de la acea vreme a reprezentat, pentru ţara noastră, şi examenul decisiv pe care l-a susţinut în vederea accederii la NATO. Într-un arc peste timp, modul admirabil în care v-aţi îndeplinit rolul este dovedit de faptul că, astăzi, NATO se află aici, la Craiova, tot prin intermediul dumneavoastră, al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est….”, a conchis Ion Prioteasa.