Carburanții se scumpesc cu circa 40 de bani pe litru de la 1 aprilie, după aplicarea accizei suplimentare de 7 eurocenți

0
382


Acciza pentru benzină și motorină va crește cu 7 eurocenți/litru de la 1 aprilie, ceea ce va duce la o scumpire a carburanților de circa 40 de bani, după cum estimează operatorii din sector. În prezent, acciza reprezintă 30% din prețul final la benzină și 26% la motorină.

În februarie, prim-vicepreședintele Rompetrol, Cătălin Dumitru, declara că această majorare a accizei se va reflecta cu certitudine în prețul final de la pompă. „Anticipăm, fără să avem certitudinea, că impactul va fi de 0,4 lei pe litru, 40 de bani, în linii mari. Nu există miracole și cu siguranță această evoluție se va regăsi în prețul la pompă”, menționa acesta. Pe termen scurt, a adăugat Dumitru, această scumpire va duce la un recul al consumului, dar „e greu de anticipat cu cât”, însă apoi „suntem convinși că se va reveni la un consum normal, atât la benzină, cât și la motorină”.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va compensa creșterea accizei pentru motorina utilizată în agricultură, fermierii urmând să primească prin rambursare în jur de 1,8 lei pe litru, începând cu trimestru al doilea din 2014, a declarat ieri, pentru Agerpres, secretarul de stat Daniel Botănoiu.

„Dacă pentru ultimul trimestru din 2013 agricultorii primesc 1,39 lei pe fiecare litru prin rambursarea diferenței de acciză pentru motorina utilizată în agricultură, în primul trimestru din acest an, conform noii metodologii de calcul, acest sprijin a crescut la circa 1,51 lei pe litru, iar după 1 aprilie, odată cu majorarea suplimentară a accizei cu 7 eurocenți, Ministerul Agriculturii va compensa creșterea și va plăti fermierilor aproximativ 1,8 lei pe litru”, a spus Botănoiu.

Acesta a precizat că subvenționarea pe care o face Ministerul Agriculturii este de 94% din valoarea accizei pe care prețul motorinei de la o pompă o conține. „Fermierii plătesc din acciză doar 21 de euro pe tona de motorina utilizată în agricultură, diferența până la nivelul standard al accizei, de 330,39 euro/tonă, fiind suportată de Ministerul Agriculturi”, a subliniat oficialul MADR.