Ion Dobrescu, directorul executiv al CEZ Distribuţie : „În 2015, ne dorim să creştem gradul de expertiză al echipei noastre”

1
1105
Ion DobrescuIon Dobrescu

CEZ Distribuţie asigură, prin bugetul de investiţii, crearea condiţiilor de racordare a noilor consumatori la reţeaua electrică de distribuţie în conformitate cu noile condiţii legislative. Anul trecut, valoarea totală a investitiilor în cele 7 judeţe în care compania operează s-a ridicat la 150,96  milioane lei cheltuieli de investitii şi 155,05 milioane lei puneri în funcţiune. Anul 2014 a adus şi o serie de proiecte finalizate cu succes precum integrarea staţiilor de transformare 110/20 kV în sistem automatizat (SCADA), extinderea proiectului de măsurare inteligentă, modernizarea reţelei de medie şi joasă tensiune, schimbare transformatori, extindere reţele. Despre toate aceste investiţii precum şi despre alte proiecte ale CEZ Distribuţie am discutat cu Ion Dobrescu, directorul executiv al companiei.

R : Se vorbeşte foarte multe de investiţiile pe care le-a făcut compania CEZ Distribuţie în 2014. Ce ne puteţi spune în legătură cu aceste proiecte şi cum au influenţat ele activitatea CEZ Distribuţie.

I.D : Misiunea noastră este de a asigura distribuţia energiei electrice pentru cele şapte judeţe ale Olteniei. Acest lucru include exploatarea, întreţinerea şi dezvoltarea echipamentelor electrice, cu scopul de a distribui energia electrică de la producători la consumatori, în condiţii de securitate în exploatare, siguranţa în funcţionare, precum şi de asigurare a parametrilor de calitate. CEZ Distribuţie a investit în mod constant aproximativ 40 milioane de euro anual, pentru a aduce reţeaua electrică la standarde moderne. În 2014 ne-am concentrat eforturile pentru îmbunătăţirea satisfacţiei clienţilor, promovând o serie de lucrări menite să asigure alimentarea cu energie electrică la standarde superioare şi să îmbunătăţească parametrii tehnici de funcţionare ai reţelelor de distribuţie. Valoarea totală a investiţiilor în cele 7 judeţe în care compania operează s-a ridicat la 150,96  milioane lei cheltuieli de investiţii (CAPEX) şi 155,05 milioane lei puneri în funcţiune (PIF). Numai în judeţul Dolj, valoarea investiţiilor CEZ Distribuţie pentru 2014 a fost  de 19235.68 mii lei cheltuieli de investiţii (CAPEX) şi  19199.78 mii  lei puneri în funcţiune (PIF). Anul 2014 a adus şi o serie de proiecte finalizate cu succes precum integrarea staţiilor de transformare 110/20 kV în sistem automatizat (SCADA), extinderea proiectului de măsurare inteligentă, modernizarea reţelei de medie şi joasă tensiune, schimbare transformatori, extindere reţele.

R : Să înţelegem că resursa umană este foarte importantă, pentru că altfel nu aţi fi putut să duceţi la bun sfârşit toate aceste investiţii. Aveţi creionat un plan de dezvoltare a competenţelor pe termen mediu şi lung ?!

I.D: În momentul de faţă s-a ajuns la un echilibru în ceea ce priveşte structura şi omogenitatea echipei CEZ Distribuţie, aşadar nu avem în vedere schimbări majore. Toţi angajaţii sunt calificaţi, 39% având studii superioare şi 61% studii medii, iar vârsta medie a angajaţilor este de 46 de ani. Cu siguranţă ne interesează creşterea competenţelor în echipa noastră, astfel încât să putem reacţiona cât mai rapid la ritmul alert de dezvoltare al tehnologiilor de pe piaţă. Ne dorim să creştem gradul de expertiză al echipei noastre şi din această perspectivă procesul de recrutare include atât teste practice şi probe teoretice axate pe competenţele tehnice ale candidatului, cât şi interviuri individuale, realizate de comisii de selecţii care includ şi specialisti din departamentul în care se face angajarea.

Parteneriate cu universităţi din ţară

R. Am înţeles că există deja parteneriate între CEZ Distribuţie şi mediul universitar…

I.D : Aşa este. Chiar din această perspectivă, am colaborat cu universităţile de profil din regiune în vederea identificării celor mai buni potenţiali angajaţi. În acest sens, un număr de aproximativ 70 studenţi au făcut practică în cadrul CEZ Distribuţie în 2014, în diferite specialităţi, oferindu-li-se astfel oportunitatea de a cunoaste indeaproape activitatea de distributie de energie electrica.   Intenţionăm să continuăm această colaborare şi în acest an, şi să extindem oferirea acestei oportunităţi şi liceelor tehnice din zona Olteniei. Toate aceste metode au în vedere identificarea celor mai buni şi mai pregătiţi specialişti care îşi pot pune calificările şi experienţa în slujba clientului final.

R : Personal, am luat parte la momentul semnării unor parteneriate între CEZ Distribuţie şi administraţiile locale, fie că a fost vorba de proiecte sociale sau culturale şi nu în ultimul rând, de protecţia mediului. Poate ne detaliaţi şi această preocupare a companiei pe care o reprezentaţi.

I.D : Ne dorim să facem parte din viaţa comunităţilor locale din aria de operare şi de aceea investim în proiecte care le pot aduce beneficii. Pe parcursul anului 2014 am susţinut „Maratonul Olteniei” alături de celelalte companii din Grup, mai ales că acesta a fost cel mai mare eveniment de acest gen din Oltenia. Este o mândrie pentru noi că am reuşit să organizăm două ediţii de succes la Râmnicu Vîlcea cu participare naţională. Un alt proiect de suflet a fost cel prin care am sponsorizat opt Inspectorate de Situaţii de Urgenţă din judeţele Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Vâlcea şi Caraş Severin. Totodată, am investit în unităţi medicale, dedicate atât adulţilor cât şi copiilor. Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova a fost dotat cu aparatură medicală de ultimă generaţie, care a fost distribuită în secţiile ATI Pediatrie 1, ATI Pediatrie 2, Neonatologie şi Cardiologie. In fiecare an peste 2500 de micuţi din Oltenia sunt trataţi în Clinica de Pediatrie a Spitalului Municipal “Filantropia” din Craiova. De asemenea, pe parcursul anului 2014, am sprijinit şi o serie de iniţiative ale autorităţilor locale şi judeţene, susţinând evenimente sportive şi cultural – artistice. Unul dintre cele mai importante evenimente este Festivalul Internaţional de Teatru „William Shakespeare”.

„Clientul rămâne în centrul atenţiei noastre şi în 2015”

R : Suntem la început de an. Cred că deja aţi punctat proiectele pentru 2015. Poate ne vorbiţi şi despre acestea…

I.D : Clientul rămâne în centrul atenţiei noastre şi în 2015. Direcţiile principale de acţiune vor viza scăderea frecvenţei şi duratei întreruperilor, precum şi îmbunătăţirea parametrilor de calitate ai energiei electrice pentru clientul final. Toate aceste obiective se pot atinge prin modernizarea reţelelor de distribuţie de joasă tensiune, securizarea branşamentelor şi scoaterea acestora la limita de proprietate, prin extinderea automatizării – prin montare de echipamente telecomandate de la punct central şi prin modernizarea liniilor electrice de medie tensiune. Valoarea totală a investitiilor pe care ne propunem să le realizăm în 2015 se ridica la 161,97 milioane lei cheltuieli de investiţii (CAPEX) şi 161,31 milioane lei puneri în funcţiune (PIF). În Dolj, valoarea investiţiilor CEZ Distribuţie pentru 2015 este de 44 655.36 mii lei cheltuieli de investiţii (CAPEX) şi 42 590.76 mii lei puneri în funcţiune (PIF).

R :  Am înţeles că în 2015 vorbim şi de proiecte pilot în două judeţe. Mai exact…

ID : Vom demara în 2015 proiecte pilot în zone din judeţele Gorj şi Vâlcea pentru introducerea reţelei în cabluri subterane, având în vedere zonele împădurite ce reprezintă uneori un punct sensibil în reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Pe de altă parte, CEZ Distribuţie îşi fundamentează planul de investiţii anual vizând îmbunătăţirea performanţei noastre, fără a ne raporta neaparat la rezultatele altor operatori de distribuţie din România. Unul din instrumentele identificate de CEZ Distribuţie care pot contribui la evoluţia pozitivă a indicatorilor de calitate ai serviciului de distribuţie îl reprezintă extinderea automatizării, oferind informaţii în timp real din reţea. Aproximativ 50% din statiile de transformare 110 /20 kV sunt deja automatizate si conduse de la distanta. De asemenea, în conformitatea cu principiile stabilite de legislaţia ANRE, avem în derulare proiectul de măsurare inteligentă, în care au fost deja incluşi 1% din clienţii CEZ Distribuţie, acest proiect fiind extins în 2015.

1 COMENTARIU

  1. INTERESANT NU CA SE INVESTESTE DAR CA MWA-TUL LE FACI PENTRU PERFORMANTA IN A SCADEA COSTURILE IMPLICIT PRETUL EN ELECTRICE SE SCUMPESTE SI MAI INTERESANT ESTE CA LA ADERAREA ROMINIEI LA UE SE SPUNEA CA V-OM AVEA EN, ELECTRIA IEFTINA SIGURA SI NEPOLUANTA ===STIMAD-NA BULUCEANUINTEBATI-L PE D-L DIRECTOR DE CE/?ESTE SCUMPA EN ELECTRUCA ==CA ATUNCI CIND FACI INVESTITI SCADE PRETUL

Comments are closed.