Condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie! Anghel şi Diaconescu, foşti judecători ai Tribunalului Dolj, merg la puşcărie

0
136

Foştii judecători ai Tribunalului Dolj Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu vor merge la puşcărie. Cei doi au fost condamnaţi definitiv, ieri, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la câte 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie. Cei doi avocaţi care le-au fost complici şi au intermediat primirea banilor au scăpat mai ieftin, aceştia primind 2 ani, respectiv 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru trafic de influenţă. ÎCCJ a majorat pedepsele primite pe fond de inculpaţi, în septembrie 2012, de la Curtea de Apel Cluj. Reprezentaţii IPJ Dolj nu primiseră, până la închiderea ediţiei, mandatele de executare a pedepsei emise pe numele inculpaţilor şi au declarat că după ce vor intra în posesia acestora condamnaţii vor fi ridicaţi şi duşi în arest, apoi în penitenciar.

După un proces care a durat mai bine de trei ani, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au pronunţat, ieri după-amiază, sentinţa definitivă în dosarul judecătorilor Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu din cadrul Secţiei penale a Tribunalului Dolj (la momentul comiterii faptelor), acuzaţi că au cerut şi primit bani, prin intermediul avocaţilor Octavian Ciucă şi Ion Militaru, de la trei deţinuţi pentru a da o soluţie favorabilă în dosarul în care cei din urmă erau judecaţi (în stare de arest preventiv) pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis recursul declarat de procurorii DNA împotriva sentinţei penale din 14 septembrie 2012 a Curţii de Apel Cluj şi au majorat pedepsele primite de trei dintre inculpaţi. Este vorba despre avocatul Octavian Ciucă, a cărui pedeapsă a fost crescută de la 1 la 2 ani de închisoare, avocatul Ion Militaru, a cărui pedeapsă a fost majorată de la  un an şi 6 luni la 2 ani şi 6 luni de închisoare şi de fostul judecător Laurenţiu Anghel, care va face 4 ani şi 6 luni de închisoare, faţă de 4 ani cât primise pe fond. În plus, instanţa supremă a dispus confiscarea de la inculpatul Militaru a sumei de 6.000 de euro şi de la inculpatul Diaconescu a sumei de 15.000 de euro, în favoarea statului. Recursurile declarate de inculpaţii Ciucă Octavian Tiberius, Militaru Ion, Anghel Laurenţiu Traian şi Diaconescu Bogdan au fost respinse ca nefondate. Celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate au fost menţinute. Este vorba despre cheltuielile judiciare pe care inculpaţii trebuie să le plătească, după cum urmează: Ion Militaru şi Octavian Ciucă – câte 28.400 de lei fiecare, în timp ce Anghel şi Diaconescu – câte 28.200 de lei fiecare.

Trimişi în judecată de DNA în 2010

Reamintim că cei doi judecători şi cei doi avocaţi au fost trimişi în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, la jumătatea anului 2010 pentru că ar fi cerut o mită în valoare totală de 45.000 de euro de la trei deţinuţi din Penitenciarul Craiova. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii anticorupţie au reţinut faptul că, „pe 5 mai 2010, inculpatul Diaconescu Marius-Bogdan, în calitate de judecător la Tribunalul Dolj – Secţia penală, a primit de la trei denunţători, prin intermediari, suma de 15.000 de euro pentru ca, în schimb, să dispună judecarea acestora în stare de libertate şi să le aplice pedepse mai blânde. Cei trei denunţători erau judecaţi în stare de arest preventiv pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în lucru la judecătorul Diaconescu Marius – Bogdan. Astfel, banii au fost primiţi prin intermediul colegului său, inculpatul Anghel Laurenţiu Traian, judecător la aceeaşi instanţă, în baza unei înţelegeri anterioare, după ce a modificat sentinţa penală pronunţată în aceeaşi zi, reducând pedeapsa aplicată denunţătorilor de la cinci la patru ani închisoare. Suma de 15.000 euro reprezintă o parte din totalul de 45.000 euro pretinşi şi primiţi de la denunţători de avocatul Militaru Ion pentru a-i remite judecătorului Diaconescu Marius – Bogdan prin intermediul inculpaţilor Ciucă Octavian Tiberius şi Anghel Laurenţiu Traian în scopul menţionat mai sus. În acest circuit, Militaru Ion a oprit pentru sine 13.000 euro, Ciucă Octavian Tiberius – 12.000 euro iar Anghel Laurenţiu Traian – 5.000 euro”, după cum au comunicat la vremea respectivă reprezentanţii DNA.

Pe 5, respectiv 6 mai 2010, Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat reţinerea şi arestarea judecătorilor Anghel Laurenţiu Traian şi Diaconescu Marius Bogdan, ambii petrecând aproape un an după gratii, în stare de arest preventiv, această perioadă urmând să fie scăzută din pedepsele primite.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj au declarat, aseară, că nu primiseră mandatele de executare a pedepsei emise de instanţă pe numele persoanelor condamnate. ”Până în acest moment nu am primit mandate pe numele persoanelor în cauză. Când vom intra în posesia acestora, persoanele vizate vor fi ridicate şi depuse în arest, urmând a fi transferate în penitenciar pentru ispăşirea pedepselor”, ne-a declarat inspector principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj

În ceea ce-i priveşte pe denunţătorii judecătorilor, pe 15 aprilie 2011 aceştia au fost condamnaţi definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Sergiu Stănăgoi a primit 6 ani de închisoare, Constantin Drîmboi 5 ani de închisoare şi Marian Ciucă 6 ani închisoare.