Raportul Comisiei Europene privind MCV, dulce-amar

0
314

Raportul Comisiei Europene (CE) privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) dat publicităţii ieri, la Bruxelles, menţionează că România îndeplineşte condiţiile specifice pentru intrarea în Schengen, după cum a explicat, într-o conferinţă de presă pe acest subiect, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray. „Da, Comisia crede că România îndeplineşte condiţiile specifice de intrare în Schengen. Ar trebui să fim corecţi, să spunem că totul a fost tratat ca un soi de exerciţiu. Acesta nu este un raport pe Schengen, ci doar unul dintre obiectivele pe care România trebuie să le îndeplinească”, a precizat Mark Gray, întrebat dacă România îndeplineşte condiţiile de intrare în spaţiul Schengen. Concluziile raportului CE de ieri vor avea urmări în procesul de intrare a României în Schengen, Olanda şi Germania, ţările care au blocat în ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în raportul MCV. Comisia solicită în raportul MCV ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea, a mai declarat purtătorul de cuvânt. El a apreciat, răspunzând unei întrebări, că s-au făcut „ceva progrese” în acest domeniu, dar că apar şi câteva probleme, explicând că, pe de o parte, există un Statut al parlamentarilor, care trebuie adus „pe calea corectă”, şi, pe de altă parte, se discută şi despre un cod de conduită al parlamentarilor. „În raport se precizează ca este nevoie de reglementări clare. (…) Avem încă nişte semne de întrebare. Aceste prime măsuri fac parte dintr-un pachet şi există îndoieli semnificative în legătură cu acest proces şi noi vom monitoriza cu multă atenţie”, a spus Mark Gray. Candidaţii la funcţiile de procuror general şi, respectiv, şef al DNA ar trebui avizaţi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), recomandă Comisia. Purtătorul de cuvânt al CE a susţinut că este necesar să fie un număr semnificativ de candidaţi şi care să obţină avizul pozitiv al CSM. „Fireşte că era de sperat ca până acum să fi avut un procuror general şi un şef DNA în funcţie”, a punctat Gray, amintind că în ultimele şase luni CE şi-a exprimat de mai multe ori temerile în legătură cu procedura de selecţie a procurorului general şi a şefului DNA.

Executivul UE a primit plângeri de la reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, CSM şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, printre altele, în legătură cu atacuri de intimidare şi hărţuire prin media, a declarat ieri Mark Gray. „Am avut multe cazuri, nu doar unul sau două, ci un număr destul de mare de cazuri în care reprezentanţi de înalt nivel, judecători şi nu doar judecători, au fost supuşi presiunii, unor atacuri de fapt, hărţuire, intimidare, prin intermediul presei. Nu este o problemă nouă, cred că stiţi că preşedintele Barosso a discutat această problemă cu premierul român în luna august. Şi în comisia de la Veneţia a Consiliului Europei au fost analizate temerile pe acest subiect”, a arătat purtătorul de cuvânt al CE. Potrivit acestuia, chiar jurnaliştii s-au plâns de aceste atacuri: „Nu mă apuc acum să spun cutare sau cutare ziarist sau publicaţie, însă ceea ce s-a constatat a fost că am primit plângeri de la tot felul de organisme din domeniul reformei Justiţiei. Avem mai multe exemple din partea anumitor persoane, care ne-au semnalat aceste lucruri. (…)”. Potrivit Comisiei, deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept, Mark Gray precizând că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi de CE. Drept urmare, Comisia Europeană va face un nou raport până la sfârşitul anului, a declarat Gray.

Premierul Victor Ponta a opinat ieri că raportul CE conţine anumite erori materiale, precum faptul că nu s-ar fi întâmplat nimic în cazul miniştrilor verificaţi de ANI sau că ar fi miniştri cercetaţi pentru corupţie, iar acestea puteau fi îndreptate dacă „Mecanismul era şi de Cooperare, nu doar de Verificare”. Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, „acest raport este publicat imediat după alegerea unui nou guvern în România. Raportul cuprinde recomandări clare privind statul de drept şi independenţa sistemului judiciar, care sper că vor fi urmate ca parte a reformei aflate în desfăşurare în România. Au fost luate măsuri pentru a răspunde preocupărilor grave pe care le-am exprimat în luna iulie, iar raportul nostru explică în mod clar unde sunt necesare progrese suplimentare”, a explicat preşedintele CE.