Franks: România, o navă ieşită din furtună, care se pregăteşte să intre în altă furtună

0
138
Jeffrey Franks

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, ieri, că România este din nou pe calea pozitivă, dar că urmează alte provocări, fiind ca o navă ieşită dintr-o furtună, reparată, dar în zare se vede altă furtună şi este nevoie de condiţiile necesare pentru a trece prin ea. Potrivit lui Franks, „sunt nori deasupra Europei”, iar România trebuie să navigheze „prin aceste ape”.

Şeful FMI în România a spus că sunt şi veşti bune şi veşti proaste privind viitorul: „S-a reîntors creşterea economică, avem patru trimestre consecutive de creştere economică, se pare că şi ultimul trimestru din 2011 va reprezenta o creştere economică de 2,5%, mai mult decât estimasem, şi ne aşteptăm ca şi în 2012 să fie o creştere pozitivă. O veste proastă este însă că această creştere este insuficientă pentru a îmbunătăţi standardul de viaţă al românilor. 1,5 sau 2,5% este mai bine decât nimic, dar nu este suficient. Este nevoie de o creştere suplimentară”.

În ceea ce priveşte salariul minim, şeful FMI a spus că dacă acesta va creşte automat angajatorii vor face mai puţine angajări, iar angajările trebuie încurajate, astfel încât trebuie găsit un echilibru.

În opinia lui Franks, sunt încă probleme foarte mari care împiedică creşterea. Astfel, locurile de muncă sunt insuficiente faţă de nevoile românilor, fiind înregistrate foarte mari probleme în domeniul tinerilor şi a celor mai în vârstă. În acelaşi timp Jeffrey Franks a spus că se prefigurează probleme în zona euro, chiar dacă „suntem în drum spre ieşirea din recesiune”. Instabilitatea pieţei financiare „se traduce în pedepse severe” pentru ţările Uniunii Europene, iar România trebuie să evite aceste politici economice instabile. De asemenea, Jeffrey Franks a apreciat că România ar trebui să redirecţioneze fondurile din domeniul asistenţei sociale doar către cei săraci şi să se concentreze pe cei care au într-adevăr nevoie.