Interviu cu academicianul Corneliu Sabetay, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Craiova : Evreii olteni, cine sunt și de ce să nu-i urâm

0
657

 Prof.univ.dr Corneliu Sabetay, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Craiova, se prezinză întotdeauna ca fiind un „evreu oltean” şi spune că relaţiile dintre evrei şi olteni datează de pe timpul Imperiului Roman:

        „Prima legiune romană care a venit după ce i-a învins pe iudei la Ierusalim, a fost legiunea iudaică Gemina. A venit în Oltenia cu comandaţi romani şi foarte mulţi iudei capturaţi. Aşadar, primele relaţii sunt din vremea aia. Au fost aduşi foarte mulţi medici din Israel în Oltenia care au îngrijit domnitorii vremurilor de atunci. După 1492, foarte mulţi evrei au fost expulzaţi din Spania pentru că au refuzat să treacă la catolicism şi au venit în ţările din Balcani, inclusiv în România. Mulţi s-au stabilit aici, în sud-vestul ţării. Erau şi evrei cu carte, dar şi o clasă mijlocie. În România, înainte de cel De-al Doilea Război Mondial, trăiau circa un milion de evrei, fiind cam a treia ţară după Rusia şi Polonia..

 Mai multe citiți pe :

Evreii olteni, cine sunt și de ce ar trebui să nu-i urâm