Klaus Iohannis amână desemnarea noului premier

0
146

Klaus-Iohannis-declarPreşedintele Klaus Iohannis amână desemnarea noului premier, deşi îl consideră pe Sorin Grindeanu o soluţie mult mai potrivită decât Sevil Shhaideh, prima propunere a coaliţiei PSD-ALDE, au declarat, ieri, surse politice. “Sorin Grindeanu este o variantă mai bună decât Sevil Shhaideh”, au precizat surse politice. Mai mult, preşedintele Iohannis a acuzat şi modalitatea prin care Sevil Shhaideh a ajuns propunerea PSD pentru şefia Guvernului, respectiv faptul că nu a fost asumată în structurile de conducere ale PSD şi ALDE, aşa cum s-a întâmplat cu Sorin Grindeanu.

Potrivit surselor citate, şeful statului nu va face anunţul privind viitorul premier în zilele următoare, dar nici nu s-a decis dacă îl va accepta sau nu pe Grindeanu. “Preşedintele Iohannis va avea o relaţie instituţională normală cu viitorul premier, nu precum cea cu Victor Ponta, pe care o considera instituţional dificilă”, au mai precizat sursele citate. Potrivit acestora, şeful statului a respins varianta Sevil Shhaideh din raţiuni mai degrabă geostrategice, dar şi din cauza unor posibile efecte în relaţia cu Siria şi cu Statele Unite ale Americii.

“Preşedintele le-a trimis liderilor PSD şi ALDE scrisori prin care îi anunţa de decizia luată (cu privire la refuzul propunerii lui Sevil Shhaideh – n.r.). Scrisorile au fost semnate de consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan şi au ajuns la destinaţie simultan cu anunţul preşedintelui”, au mai spus sursele citate. Preşedintele a avut, ieri, la Cotroceni o scurtă discuţie cu Sorin Grindeanu, preşedintele CJ Timiş, propus premier de PSD-ALDE.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, să se aşteaptă ca şeful statului, Klaus Iohannis, să îl desemneze joi pe Sorin Grindeanu, el arătând că, în caz contrar, PSD şi ALDE vor înţelege „exact” care este „semnalul”. Preşedintele CJ Timiş Sorin Grindeanu, fost ministru al Comunicaţiilor, este a doua nominalizare făcută de PSD-ALDE pentru funcţia de premier, după ce preşedintele Iohannis a refuzat desemnarea lui Sevil Shhaideh.