Concertul de Anul Nou de la Viena, în direct la TVR şi Radio România Muzical

0
234

Ca în fiecare an, Televiziunea Română va transmite în exclusivitate cel mai îndrăgit concert de muzică simfonică, în direct de la Viena: vineri, 1 ianuarie 2016, începând cu ora 12.15, pe TVR 1, TVR HD şi TVR+. De asemenea, transmisiune directă de la Viena va fi şi la Radio România Muzical (97,6 şi 104.8 FM). Ediţia din 2016 a Concertului de Anul Nou reprezintă cea de-a 75-a aniversare a acestui eveniment cultural unic. Concertul va fi transmis în peste 90 de ţări din întreaga lume şi se estimează o audienţă de 50 de milioane de telespectatori.

Sub bagheta dirijorală a letonului Mariss Janson, Concertul de Anul Nou de la Viena va avea loc în faimoasa Golden Hall a Operei din Viena, în prima zi noului an. Mariss Jansons, a cărui colaborare muzicală cu Filarmonica vieneză datează din 1992, a mai dirijat faimosul concert de două ori – în 2006 şi în 2012. Programul va cuprinde lucrări de Johann Strauss-fiul, Johann Strauss-tatăl, Josef Strauss, Eduard Strauss, Robert Stolz, Carl Michael Ziehrer, Joseph Hellmesberger şi Emile Waldteufel.

Născut în 1943 în capitala letonă Riga, Mariss Jansons a crescut în Uniunea Sovietică, fiind fiul dirijorului Arvids Jansons. A studiat vioara, viola şi pianul şi a absolvit magna cum laude Conservatorul din Leningrad, cu specializarea dirijare. A studiat la Viena cu Hans Swarowsky, iar apoi în Salzburg, cu Herbert von Karajan. În 1971, Mariss Jansons a fost câştigătorul unui concurs al dirijorilor organizat de Fundaţia Herbert von Karajan din Berlin. A fost în mod decisiv influenţat de legendarul dirijor rus Evgeny Mravinsky, care l-a luat ca asistent în 1971 la Filarmonica din Leningrad.

Din 1979 până în 2000, Jansons a stabilit noi standarde în calitate de prim-dirijor al Filarmonicii din Oslo, pe care a condus-o către topul orchestrelor internaţionale. Şi tot Jansons a avut şi rolul de dirijor principal invitat al London Philharmonic Orchestra (1992-1997), precum şi cel de dirijor principal al Pittsburgh Symphony Orchestra (1997-2004). În 2004 a devenit dirijor principal al Royal Concertgebow Orchestra din Amsterdam, dar a continuat să colaboreze cu alte mari orchestre din întreaga lume. Semnificative sunt colaborările sale cu Filarmonicile din Viena şi Berlin. Jansons a condus aceste orchestre în mod curent la Viena şi Berlin, dar şi în turneele pe care le-au susţinut prin Europa, Statele Unite şi Japonia. Cu aceste orchestre sau cu altele, Mariss Jansons este mereu artistul invitat al Festivalului Salzburg.

Pentru cei care nu vor putea urmări transmisiunea în direct de la Viena, concertul poate fi vizionat în reluare, la TVR 1, în data de 2 ianuarie 2015: prima parte – începând cu ora 9.35, partea a doua – de la ora 10.20.