Ordonanţa privind cinematografia, adoptată în Guvern

0
76

Guvernul a adoptat, ieri, Ordonanţa privind cinematografia, aceasta cuprinzând 57 de articole schimbate, printre care mărirea procentului obligatoriu de difuzare a filmelor româneşti în cinematografe, trecerea Arhivei Naţionale de Film la Ministerul Culturii sau situaţia sălilor de cinema.

cinema”O serie de intervenţii în lege privesc protejarea patrimoniului cinematografic naţional, prin trecerea Arhivei Naţionale de Film din subordinea CNC în cea a Ministerului Culturii. OUG prevede asigurarea unor măsuri suplimentare pentru deblocarea procesului de preluare a sălilor şi grădinilor de cinematograf de către autorităţile locale de la RADEF”, a informat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Executivului, potrivit Mediafax. Prin noua subordonare, ANF preia şi dreptul de administrare a patrimoniului cinematografic al Consiliul Naţional al Cinematografiei, fără să fie explicată însă modalitatea prin care se schimbă titularul dreptului de administrare, precum şi limitele exploatării.

Cât priveşte situaţia sălilor de cinema, ordonanţa arată că cele nepreluate vor putea intra în grija unităţii administrativ-teritoriale şi reprezentantul Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor «România-Film», o problemă fiind însă aceea că situaţia exploatării sălilor de cinema nu poate face obiectul ordonanţei, iar reglementările nu sunt clare cu privire la situaţia juridică a acestora.