Un nou recensământ al elevilor şi profesorilor care nu au dispozitive sau internet

0
653
Pentru fiecare elev și cadru didactic din fiecare școală, Ministerul Educației a cerut, printr-o adresă, reactualizarea datelor în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR). Documentul, obținut de Edupedu.ro, a fost trimis pe 28 octombrie la Inspectorate, iar școlile l-au primit pe 29. Termenul limită pentru demers este luni, 2 noiembrie.

Recensământul elevilor și profesorilor care nu au dispozitive sau/și internet pentru ore online are loc la 45 de zile de la 14 septembrie, momentul începerii cursurilor din anul școlar 2020-2021. Procedura pe care fiecare școală trebuie să o inițieze urgent este detaliată în anexele care însoțesc adresa ministerială și este similară cu cea făcută în primăvară. Suplimentar, școlile au acum obligația să actualizeze și starea conexiunii la internet pentru corpurile de clădire pe care le au.

În luna aprilie Ministerul Educației a făcut pentru prima dată recensământul dispozitivelor de acces la internet pentru elevi și profesori. Atunci rezultatele au arătat că în toate școlile erau 235.259 de elevi fără niciun dispozitiv sau/și fără acces la internet și “undeva la 1.900” de cadre didactice în aceeași situație. Pe baza acelor dat s-a fundamentat licitația pentru 250 de mii de tablete, licitație plasată Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate. Până acum nu au fost cumpărate decât aproape 190 de mii de tablete, din care mai puțin de jumătate au ajuns la școli. O analiză Edupedu.ro a arătat că, pe lângă aceste date, peste jumătate, 54,4%, dintre elevii care erau înscriși în sistemul de Educație de la noi aveau doar smartphone pentru școala online. Pe cicluri de învățământ situația elevilor care erau trecuți în SIIIR doar cu acces la un telefon inteligent era următoarea:

  • primar 451.116 elevi
  • gimnazial 389.893 elevi
  • liceal 315.944 elevi
  • postliceal 29.132 elevi

În total 1.256.155 de elevi au fost raportați de către școli în cadrul recensământului organizat de Ministerul Educației în luna aprilie că nu au alt mijloc de acces pentru școala online în afară de smartphone. Asta în condițiile în care școlile au completat situația dispozitivelor pentru 2.307.972 de elevi. În Dolj, sunt înregistraţi 45.613 de elevi cu telefoane inteligente.