„Cartea e o aventură, pe care o trăieşti cu prietenii”

0
491
La Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, se întâmplă ceva…
La Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova,  este în plină desfăşurare proiectul educaţional, „O carte e o aventură, pe care o trăieşti cu prietenii”. Acesta este gândit cu intenţia de a stimula interesul elevilor pentru cultură, precum şi pentru disponibilitatea copiilor spre activităţi de voluntariat şi de a consolida relaţiile intercolegiale, în spriritul „buzeştean”. Programul a început pe 21 octombrie şi va fi finalizat pe 20 decembrie. Prin această activitate, s-a actualizat fondul de carte al Bibliotecii „Radu Voinea”, pendinte a instituţiei de învăţământ preuniversitar aminitită.
Proiectul „O cartea e o aventură, pe care o trăieşti cu prietenii” are o agendă cât se poate de cuprinzătoare, iar obiectivele sunt foarte înalte: „întărirea relaţiilor relaţiilor intercolegiale, creşterea numărului de cărţi recent apărute, prin actualizarea fondului de carte, fie prin achiziţii, fie prin donare; dotarea bibliotecii cu cărţi specifice vârstei – ciclurile primar, gimnazial, liceal. Activitatea din biblioteca şcolară este parte integrantă a procesului de instruire, formare şi educare în cadrul învăţământului preuniversitar. Însă, cel mai bine, vă pot da informaţii cadrele diadctice care sunt, zi de ti, prinse în proiect”, a precizat prof.  Carmen Lucia Ştefănescu, manager al Colegiului Nţional „Fraţii Buzeşti”.

Se doreşte a fi o tradiţie
Echipa de proiect este una cât se poate de riguroasă, din care fac parte cadre  didactice care se ocupă extraordinar de aceste activităţi. Am luat legătura cu două dintre acestea. Prof. Irina Căpăţînă, care s-a ocupat de proiect, ne-a expus o parte din ceea ce se întâmplă: „Este un program de voluntariat. Au venit foarte mulţi şi, poate, nu speram să avem atâţia donatori. Este vorba de copii care au citit  şi, din ceea ce au învăţat, vor să dea mai departe ”. La rândul său,  Aurelia Irina Ştefănică, cea care are în grijă Biblioteca Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”, a menţionat: „Au fost aduse şi cărţi recent apărute, care sunt cuprinse în recomandările cadrelor didactice. Este prima ediţie, dar ne dorim să devină o tradiţie”.

„Copiii se bucură de cărţi şi le citesc”
Poate, această iniţitativă pare , pe undeva, din altă epocă, dar totul este fals. Într-o eră digitală, se mai poate face lectură şi într-o bibliotecă. Cel mai bine completează prof. Irina Căpăţână: „Ne-a bucurat faptul că , în această epocă digitală, copiii şi-au descoperit şi şi-au dezvoltat sentimentele de apartenenţă la comunitatea noastră şcolară. Chiar dacă sunt într-o generaţie a acestor timpuri, una ultradigitalizată, copiii se bucură de cărţi, pe care le citesc”. Ca o concluzie, în România încă se mai citeşte, iar elevii şi cadrele didactice care îi îndrumă merită tot respectul.