10 autobuze, achiziționate de RAT Craiova

0
474
RAT Craiova intenționează să achiziționeze 10 autobuze, în sistem de leasing pe 5 ani. Mijloacele de transport vor fi noi, iar valoarea de achiziție este estimată la suma de 14,25 milioane de lei. Autobuzele urmează să fie cumpărate în acest an și se vor adăuga la cele 25 de autobuze Diesel Euro 6, cumpărate de municipalitate, în total 35 de autobuze noi vor ajunge în trafic până la sfârșitul lui 2019.

Conducerea RAT Craiova susține că, în ciuda celor 38 de autobuze pe care le cumpără separat municipalitatea, numărul mijloacelor de transport tot este insuficient și este nevoie, în continuare, de noi achiziții. ”Deşi în anii anteriori Primăria Municipiului Craiova a mai achiziţionat 29 de autobuze, iar în prezent a încheiat un contract pentru achiziţionarea a 38 de autobuze noi, acestea nu sunt suficiente pentru ca parcul auto al R.A.T. SRL să respecte standardele de confort şi siguranţă prevăzute de normele europene”, se arată în motivația RAT Craiova care a fost înaintată municipalității.

Parcul auto este învechit
Este nevoie de cele 10 autobuze noi și pentru că starea tehnică a parcului auto este învechită, lucru care este resimțit în transportul local din oraș, care nu asigură confort călătorilor și are și un grad ridicat de poluare, recunoaște conducerea RAT Craiova. „Având în vedere starea tehnică reală a parcului de autobuze de capacitate medie şi mare din dotarea RAT SRL, care prezintă un grad avansat de uzură fizică şi morală şi implicit nu îndeplineşte normele europene de protecţie a mediului înconjurător, precum şi necesitatea asigurării programului de transport public în comun atât în municipiul Craiova, cât şi în zonele industriale, se impune cu prioritate reîntinerirea parcului auto”, se mai arată în documentația depusă de operatorul de transport.
Valoarea, estimată la 14,25 milioane de lei
Pe ordinea de zi a ședinței de joi, se află, așadar, un proiect de hotărâre prin care li se propune consilierilor municipali achiziția a încă 10 autobuze noi. Dacă aleșii locali vor vota favorabil acest proiect, RAT Craiova va putea să le cumpere până la sfârșitul acestui an, proiectul având mențiunea ca achiziția să fie cu posibilitate de cumpărare în anul 2019. Potrivit proiectului, cele 10 autobuze ar urma să fie Euro 6 și să aibă capacitate mare. Valoarea mijloacelor de transport a fost estimată la suma de 14,25 milioane de lei, cu asigurările și dobânzile incluse. Conducerea RAT Craiova susține că acești bani ar urma să fie achitați în mod eșalonat, pe o perioadă de 5 ani.
35 de autobuze noi, în trafic de anul acesta
Cele 10 autobuze noi pe care plănuiește să le cumpere RAT Craiova se adaugă la cele 38 de mijloace de transport, Diesel Euro 6, tot noi, pe care le cumpără Primăria Craiova din împrumutul de la BERD. Contractul de achiziție a fost semnat în luna august, iar primele 25 de autobuze trebuie să fie livrate de firma BMC din Turcia pe data de 13 decembrie. Restul de 13 mijloace de transport din acest contract ar trebui să fie furnizate până la data de 7 februarie 2020. Prețul unui astfel de autobuz este de 200.000 de euro. Potrivit caietului de sarcini, autobuzele vor avea o lungime de 12 metri și vor fi prevăzute cu trei uși pe partea dreaptă. Capacitatea lor va fi de 97 de pasageri, dintre care 26 de persoane pot să stea pe scaun. Pentru a fi în ton cu culorile orașului, autoritățile au comunicat constructorului ca acestea să fie albastre.