Social-democraţii îşi prezintă azi moţiunea şi vor anticipate!

0
868

Scena politică clocoteşte, actualul Guvern stă cu bagajele la uşă, mai ales că nici CCR nu a fost de partea lui Cîţu. PSD are ambiţie mare să-l dea jos pe Cîţu prin propria moţiune, dar nici aşa nu e de ajuns, Marcel Ciolacu vrea anticipate, indiferent dacă moţiunea de marţi va trece de Parlament.

PSD nu se simte deloc bine în Opoziţie, dar nici nu a enunţat strategii convingătoare ca să preia din nou puterea. Să nu uităm de moţiunea de cenzură depusă în luna iunie împotriva Guvernului care a eşuat. Cu un Guvern cu miniştri interimari, după ce Coaliţia s-a rupt de trei săptămâni, social democraţii defilează pe slăbiciunea executivului, dar pe versurile propriei moţiuni. PSD ar fi votat şi ei moţiunea depusă de USR PLUS şi AUR, dar orgoliul nu le-a dat voie şi până la urmă e loc şi de două moţiuni. Cu alte cuvinte, astăzi în Plenul Parlamentului vom asculta moţiunea scrisă de social democraţi cu titlul: „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”, iar marţea viitoare aşteptăm votul şi rezultatele. De cealaltă parte, dacă această moţiune nu va trece, USR PLUS şi AUR merg înainte cu propriul text în Parlament ca să-l înlăture pe Cîţu de la Palatul Victoria cu orice preţ, însă nu au anunţat o dată anume.

Şeful PSD a spus că va refuza o eventuală propunere de a forma viitorul guvern, în cazul în care Executivul condus de Florin Cîţu va pica la moţiunea de cenzură de marţi, pentru că au altă opţiune: ”Nu, nu vom face propunere de premier. Opţiunea noastră e clară, vrem alegeri anticipate”, a declarat Ciolacu, într-o intervenţie televizată. Preşedintele PSD a mai spus că social-democraţii nu vor iniţia procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, dar că ”vor merge la suspendare” dacă Ludovic Orban va face acest lucru. Liderul social-democrat l-a ironizat pe fostul preşedinte PNL spunând că ”doar a constatat” că preşedintele a încălcat Constituţia fără să ia nicio măsură.

Dacă PSD, AUR şi USR PLUS îşi mobilizează parlamentarii, Guvernul va cădea. Este nevoie de o majoritate de 234 de voturi pentru ca moţiunea să treacă. Matematic nu sunt probleme, dar sunt suspiciuni de blat şi jocuri de culise. Co-preşedintele USR PLUS, Dan Barna, a afirmat că partidul pe care îl conduce va vota moţiunea de cenzură iniţiată de PSD. Întrebat ce şanse dă moţiunii de cenzură să treacă, co-preşedintele USR PLUS a răspuns: „Asta depinde foarte mult dacă PSD şi Marcel Ciolacu decid să-l susţină mai departe pe Florin Cîţu şi atunci se poate intra direct într-o logică de Guvern PNL-PSD. Eu cred că această moţiune are şanse foarte mari să treacă. Dacă PSD depunând moţiunea, şi-o şi votează, moţiunea are toate şansele să treacă, există nu doar teoretic, ci şi practic, declaraţii explicite ale suficientor forţe din Parlament ca moţiunea să treacă”, a precizat Dan Barna. Şi totuşi, Florin Cîţu mai trage speranţe către foştii parteneri de guvernare că nu-l vor da jos: „Vom trage linie în momentul în care cei de la USR vor vota o moţiune alături de PSD sau AUR. În acel moment, PNL nu va mai negocia cu USR”, a declarat Florin Cîţu. Dacă moţiunea trece, Klaus Iohannis va trebui să desemneze alt premier. Sau pe acelaşi Florin Cîţu. Însă dacă preşedintele insistă cu actualul şef al Guvernului, calea spre alegeri anticipate devine inevitabilă.

În România nu s-au putut organiza până acum alegeri înainte de termen. Procedura pentru organizarea de alegeri anticipate presupune ca preşedintele Iohannis să numească de două ori un premier propus de majoritatea parlamentară, iar aleşii să îl respingă. Numai atunci şeful statului poate cere dizolvarea legislativului şi organizarea alegerilor anticipate. PSD îşi doreşte cu tot dinadinsul să aibă din nou majoritate parlamentară pentru a reuşi mai departe să-l suspende pe Klaus Iohannis, cel care a scos PSD-ul de la Guvernare. Rămâne de văzut ce mişcări vor fi după votul din 5 octombrie din Plenul Parlamentului.