”Datorăm victimelor războiului nu doar respect şi cinstirea memoriei”

0
126

ciolacuViceprim-ministrul Ion Marcel Ciolacu: ”Datorăm victimelor războiului nu doar respect şi cinstirea memoriei, ci şi însuşirea lecţiei suferinţelor lor. Ne revine responsabilitatea de a păstra încrederea şi credinţa lor într-o lume liberă şi democratică”

Vicepremierul Ion Marcel Ciolacu a depus coroane de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române din oraşul Zvolen, din Slovacia, şi la Monumentul Eroilor din Banská Bystrica, pe care este inscripţionat în limba română ”Mulţumiri armatei române, eliberatoarea oraşului”, în cadrul ceremoniilor de comemorare a eroilor militari români căzuţi în Al Doilea Război Mondial pe fronturile de pe teritoriul actual al Republicii Slovace.

Ceremoniile au fost organizate pentru a marca 73 de ani de la începerea Insurecţiei Naţionale Slovace din 29 august 1944, sărbătoarea naţională a poporului slovac. Ostaşii români au contribuit, alături de aliaţii lor, la eliberarea a peste 1.700 de  localităţi, între care 31 de oraşe din fosta Cehoslovacie. Memoria lor este cinstită şi astăzi în mai mult de 50 de localităţi din Slovacia, prin monumente, troiţe, plăci comemorative sau în cimitire militare.

În discursul rostit la ceremonia organizată cu acelaşi prilej la Muzeul Insurecţiei Naţionale Slovace, din Banská Bystrica – la care au participat, de asemenea, preşedintele Republicii Slovace, Andrej Kiska, prim-ministrul slovac, Robert Fico, şi preşedintele Consiliului Naţional al Republicii Solvace, Andrej Danko, ministrul Apărării, Peter Gajdos, – vicepremierul Ion Marcel Ciolacu a mulţumit poporului slovac şi autorităţilor centrale şi locale pentru modul exemplar în care preţuiesc şi comemorează memoria ostaşilor români şi a adresat un mesaj de felicitare poporului slovac cu prilejul Zilei Naţionale. Oficialul român a omagiat jertfa ostaşilor români şi aliaţi căzuţi la datorie în cel de-al Doilea Război Mondial şi a subliniat că istoria şi experienţele comune ale popoarelor român şi slovac au creat premisele bunelor relaţii bilaterale din prezent.

Datorăm victimelor războiului nu doar respect şi cinstirea memoriei, ci şi însuşirea lecţiei suferinţelor lor. Ne revine responsabilitatea de a păstra încrederea şi credinţa lor într-o lume liberă şi democratică şi de a ne aduce propria contribuţie la promovarea valorilor libertăţii şi păcii, iar istoria şi experienţele noastre comune au creat premisele bunelor relaţii bilaterale din prezent. Suntem parteneri în Uniunea Europeană şi în NATO, unde împărtăşim aceleaşi valori şi principii democratice şi promovăm obiective comune în domeniul securităţii şi apărării”, a declarat vicepremierul Ion Marcel Ciolacu, exprimându-şi convingerea că bunele relaţii româno-slovace vor continua să se dezvolte şi să se consolideze.

La ceremoniile de la Zvolen şi Banská Bystrica a participat, ca invitat special, şi veteranul de război, general în retragere Neculai Pruteanu, unul dintre militarii români care au luptat la Banska Bystrica, Zvolen, Kremnika, Murani sau Breznova şi unul dintre ultimii supravieţuitori care au luptat atât pe frontul de Est, cât şi pe cel din Vest.

Pe lângă aceste ceremonii, viceprim-ministrul Ion Marcel Ciolacu a participat, în Slovacia, la un dejun de lucru oferit de vicepremierul slovac Peter Pellegrini, ministru al Investiţiilor şi Informatizării, şi a vizitat Consulatul Onorific al României de la Banská Bystrica.

Din delegaţia română care l-a însoţit pe vicepremierul Ion Marcel Ciolacu în Slovacia au făcut parte secretarul de stat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale Mircea Duşa, ambasadorul României în Republica Slovacă, Steluţa Arhire, general de brigadă Teodor Incicaş, Statul Major General, general–maior Petrică Lucian Foca, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, şi consilierul de stat Florin Vodiţă. 

Membrii delegaţiei au acordat cu acest prilej decoraţii veteranilor de război şi au înmânat Emblema de Onoare a Armatei Române primarului oraşului Zvolen, doamna Lenka Balkovicova, şi directorului Muzeului Insurecţiei Naţionale Slovace, din Banská Bystrica, Stanislav Micev.