Craiova: ”Paza bună trece primejdia rea” … la Secţia 5 Poliţie Craiova

0
115
20160829_121709În cursul zilei de ieri, 29 august a.c., poliţişti din cadrul Secţiei 5 Poliţie – Compartimentul de Proximitate au desfăşurat o activitate informativ – preventivă în cadrul campaniei „Neglijenţa – invitaţie deschisă la furt” şi a proiectului propriu întocmit la nivel local ”Paza bună trece primejdia rea”. Activităţile de acest gen au drept scop asigurarea unui climat de siguranţă civică, prevenirea şi diminuarea fenomenului infracţional, creşterea vizibilităţii poliţiei în zonele de risc criminogen, precum şi descurajarea elementului infracţional, în scopul prevenirii infracţiunilor de furt.  Activitatea la care au participat poliţişti din cadrul Secţiei 5 Poliţie s-a desfăşurat în cartierul Craioviţa Nouă unde, în 5 locuri şi medii cunoscute cu risc criminogen, au fost purtate discuţii cu cetăţenii, astfel că zeci de pliante cu sfaturi preventive au fost distribuite.
Astfel de activităţi informativ – preventive s-au desfăşurat şi în zona societăţilor comerciale, la 5 sedii ale asociaţiilor de proprietari; precum şi în zona staţiilor de transport în comun.
Aproximativ 120 fleyere au fost distribuite în locurile aglomerate din cartierul craiovean, în complexele comerciale „Big Nou” şi „Orizont”, locurile de joacă şi agrement, ocazie cu care celor întâlniţi le-au fost efectuate recomandări pe linia prevenirii infracţiunilor de furt.
Tot cu această ocazie au fost afişate un număr de 10 pliante pe format A3 cu aceeaşi metodă de operare folosită de infractori în zona a unităţilor bancare, dar şi a sediilor Asociaţiilor de Proprietari.
·        Închide ferestrele şi uşa de fiecare dată când pleci de acasă. 
1 din 4 furturi din locuinţă este favorizat de neglijenţa proprietarilor care le lasă o portiţă deschisă hoţilor.
·        Dacă stai la parter sau la etajul 1, montează grilaje la toate ferestrele. Escaladarea geamurilor e un mod frecvent de operare, iar forţarea acestora face accesul în locuinţă extrem de uşor.
·       
Fii conştient de vulnerabilităţile zonei în care stai şi ia-ţi măsuri suplimentare dacă eşti expus. De exemplu, hoţii preferă blocurile cu multe apartamente, unde sunt şanse mai mari ca vecinii să nu se cunoască bine între ei şi să nu li se pară neobişnuită prezenţa unor necunoscuţi în scară.
·        Organizează un sistem de supraveghere a vecinatăţii împreună cu ceilalţi locatari. Acest model preventiv limitează accesul nejustificat al persoanelor străine şi ajută la semnalarea problemelor apărute în bloc.
·        Locurile “secrete” în care le laşi prietenilor apropiaţi cheia apartamentului, precum ghiveciul cu flori sau preşul de la intrare, nu sunt aşa secrete. Astfel de metode te fac vulnerabil în faţa furturilor.
·        Asigură-te că zona palierului de bloc e luminată în permanenţă. Dacă se ard becurile de pe hol, cere administraţiei să le înlocuiască imediat.
·        Indiferent de pretext, nu le oferi persoanelor necunoscute informaţii despre tine sau vecinii tăi. Nici despre bunurile deţinute, nici despre programul de lucru.
·        Nu le permite accesul în locuinţă străinilor care pretind că reprezintă instituţii, dar nu se pot legitima. Chiar dacă au uniformă sau ecusoane, trebuie să îşi justifice prezenţa prin legitimaţie şi carte de identitate.
·        Nu ţine sume semnificative de bani lichizi în casă. Sunt pe primul loc în preferinţele hotilor, urmate de aparatură electronică, telefoane mobile şi bijuterii.
·        Treci peste impulsul de a anunţa pe Facebook că urmează să pleci într-o vacanţă extraordinară. Check-in-ul din aeroport îţi aduce like-uri, dar te face vulnerabil în faţa hoţilor.
·        Păstrează documentele de provenienţă pentru bunurile de valoare pe care le deţii. Reţinerea elementelor de identificare şi fotografierea acestora pot contribui la găsirea şi recuperarea obiectelor furate.