Finanţatorii lui Mihai Viteazul se curăţă la picioare

0
422

Dacă domnitorul Mihai Viteazul a scăpat de pojarul gropilor mărunte şi dese care îi ciuruiau postamentul statuii, se pare că problema s-a mutat acum la finanţatorii săi. Autorităţile locale au plantat trandafirii în jurul Casei Băniei şi au plecat, lăsând complexul statuar Fraţii Buzeşti să se degradeze încet-încet.

Consilierul PSD, Bianca Predescu a sesizat autorităţile locale cu privire la starea de degradare în care a căzut grupul statuar care îi reprezintă pe fraţii Buzeşti. În plenul de săptămâna trecută, alesul social-democrat a cerut municipalităţii să continue investiţiile care s-au făcut în acel parc parc, alocând bani şi pentru refacerea soclului statuii. «Cer să fie reabilitat postamentul statuii Fraţilor Buzeşti din Parcul Madona Dudu. Parcul arată foarte frumos, dar între timp degradarea acelui complex persistă pentru că nu s-au luat măsuri de atâta timp. Este păcat pentru că e un complex statuar reprezentativ pentru oraşul nostru şi, repet, zona aceea arată foarte frumos», a cerut consilierul Bianca Predescu, insistând să se demareze intervenţii întrucât locul a început deja «să aducă puţină tristeţe».

E nevoie de o reparaţie morală

partea lui Solomon Sensibilizat, primarul Craiovei, Antonie Solomon, a recunoscut că investiţiile au ajuns doar până la picioarele acelei statui şi că ordinea lucrărilor ar fi trebuit să fie în ordine inversă, întâi refacerea complexului statuar, cu valoare istorică, şi apoi reamenajarea peisagistică, cu valoare estetică. «Finanţatorii şi eroii lui Mihai Viteazul, din grădina Sfântul Dumitru, au fost lăsaţi pe locul doi şi nu e corect. Drept atare, promit că o să se facă o reparaţie morală. Până în Zilele Craiovei găsim soluţii», a venit răspunsul scurt şi la obiect al primarului. În acelaşi timp, edilul-şef a recunoscut că nici elementele de arhitectură care au fost utilizate la amenajări, cum ar fi ardezie veche apreciată de cunoscători, nu reuşesc totuşi să schimbe impresia de lucru neterminat.

Antonie Solomon

Solomon îşi învinovăţeşte subalternii de nepăsare

Solomon şi-a învinuit echipa care i-a ţinut locul  pe perioada suspendării că nu a reuşit să ducă la bun sfârşit proiectul de reabilitare a fostei grădini a trandafirilor, cum mai este cunoscută Grădina Sfântul Dumitru. Potrivit acestuia, funcţionarii Primăriei Craiova ar fi trebuit să nu depună armele decât după finalizarea integrală a parcului. Solomon crede că pentru acest scop reprezentanţii municipalităţii sunt datori să aloce bani de la buget, iar dacă nu este posibil să se caute sponsorizări. «Celor care au lucrat cu mine la acest parc vreau să le spun că ar trebui să-şi facă nişte mustrări de conştiinţă. Dacă eu am fost pe unde am fost, ei trebuiau să continue chiar şi cu sponsorizări», a spus Solomon. Pe de altă parte, autorităţile locale susţin că acest parc a fost inclus, alături de altele, în lista grădinilor şi zonelor verzi din Craiova care ar putea să fie reabilitate cu fonduri europene.

O statuie-simbol pentru Craiova

Amplasat într-o zonă de mare importanţă istorică, în colţul Grădinii Trandafirilor, în apropierea Casei Băniei, unde cu secole în urmă se apreciază că s-ar fi aflat clădirile care adăposteau dregătoriile domnitorului Mihai Viteazul, monumentul «Fraţiilor Buzeşti» întregeşte, de fapt, acest cadru. Deşi pentru mulţi craioveni reprezintă acum doar o simplă piesă de arhitectură, care ar fi sesizabilă numai dacă ar fi scoasă din peisaj, opera sculptorului Boris Caragea are însemnătatea lui, pornind de la amplasament şi până la semnificaţie. Cu faţa către actualul Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti», lucrarea îi reprezintă pe Preda, Stroe şi Radu Buzescu, iar pe soclul, care începe să se distrugă, se poate citi «Preda, Stroe şi Radu Buzescu, căpitani în oastea lui Mihai Viteazul (1593-1601)», frăţia celor trei boieri credincioşi fiind receptată acum, din ce în ce mai mult, ca una dintre emblemele istorice ale Băniei.