Criza economică din care România nu reuşeşte să iasă începe să îşi spună cuvântul şi la nivelul unor instituţii care până în acest an nu au avut probleme cu plata salariilor. După cum se ştie deja, Consiliul Judeţean Dolj aşteaptă ca Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice (DJFP) să facă o rectificare bugetară în urma căreia instituţia să primească bani “prin redirecţionare” de la cele care înregistrează surplus, pentru a putea plăti salariile angajaţilor în trimestrul IV. Au nevoie de 50 de miliarde de lei vechi. Societatea de drumuri a Consiliului Judeţean Dolj intră şi ea într-o procedură de restructurare, şi aşteaptă votul consilierilor judeţeni la şedinţa din data de 31 august a.c. pentru a desfinţa 20 de posturi.
Consiliul de Administraţie al SC Pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri Dolj SA s-a întrunit, la data de 22 august a.c., pentru a adopta unele „măsuri urgente care să asigure reducerea cheltuielilor cu personalul şi încadrarea acestora în nivelul veniturilor estimate a fi încasate în următoarele 5 luni”. Astfel s-a aprobat „concedierea individuală pentru motive care nu ţin de persoana salariatului şi desfinţarea unui număr de 20 de posturi ocupate de salariaţi”. Potrivit art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicată: „Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia. Desfinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă”. Serviciul Organizare Resurse Umane din cadrul Consiliului Judeţean Dolj conform referatului de specialitate a considerat decizia Consiliului de Administraţie al SC Pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri Dolj SA ca fiind motivată.
Au desfinţat trei funcţii de adjunct şef de lot
Conform deciziei Consiliului de Administraţie al SC Pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri SA Compartimentul Preţ de Cost va rămâne fără un economist, cel de Marketing Contractarea Aprovizionare fără un tehnician, iar de la Prestări Servicii Întreţinere Zona Drumului vor pleca şase persoane. De la loturile Băileşti, Pleniţa şi Lazu au fost desfinţate posturile de adjuncţi şefi. Tot de la lotul Pleniţa vor mai pleca doi muncitori necalificaţi şi doi lucrători drumuri şi poduri, de la Lazu un mecanic autogreder şi un rutierist, iar de la Işalniţa un fochist. Un mecanic şi un maistru vor fi concediaţi şi de la Atelierul Utilaj Transport. Consiliul de Administraţie al SC Pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri Dolj SA a mai decis să desfinţeze un număr de două posturi vacante, de adjunct şef la loturile Valea Stanciului şi Işalniţa, având în vedere că societatea nu dispune de resurse financiare pentru ocuparea acestora. A fost aprobată şi transformarea unui număr de 3 posturi şi redistribuite astfel: postul de subinginer căi ferate drumuri şi poduri din cadrul Serviciului Tehnic Producţie s-a transformat în post de tehnician, cel de lăcătuş mecanic a devenit post de îngrijitor cu jumătate de normă, iar postul de îngrijitor din cadrul Compartimentului Administrativ cu normă întreagă a trecut şi el la jumătate de normă.
Se va ţine cont de criteriile de departajare din contractul Colectiv de Muncă
Dacă în şedinţa din 31 august a.c., consilierii judeţeni vor acorda un vot favorabil proiectului de hotărâre, conducerea societăţii va fi delegată împreună cu Sindicatul Drumarului Dolj să stabilească salariaţii ce urmează să fie concediaţi ca urmare a desfinţării posturilor pe care le ocupă. Aceştia vor trebui să ţină cont, după caz, şi de criteriile de departajare stabilite în contractul Colectiv de Muncă încheiat la nivelul societăţii şi să întreprindă demersurile necesare punerii în aplicare a acestor măsuri, respectiv acordarea preavizelor legale şi ulterior a deciziilor de concediere individuală.