Deputatul Ionuţ Stroe : „Voi căuta toate variantele de accesare de fonduri europene deschise în acest moment”

0
439

stroe Gradul de absorbţie a fondurilor europene a fost subiect de dispută pe reţelele de socializare între politcienii români. Este sau nu absorbţia 0 ?! Dacă da,  înseamnă că nu s-au făcut şi depus proiecte, dacă nu,  înseamnă că s-au făcut proiecte…Este Guvernul Ponta vinovat de întârzierea acreditărilor sau trebuie arătat cu degetul Guvernul Cioloş ?! Este de vină deputatul Sebastian Ghiţă cu al lui sistem de IT sau tehnocraţii care nu se descurcă ?! Cam în termenii aceştia s-a discutat câteva zile la rând. Ieri, a venit rândul liberalilor doljeni să ia cuvântul, să-şi spună poziţia în legătură cu accesarea de fonduri europene. 

Preşedintele PNL Craiova a spus  că muncipiul Craiova pierde cu fiecare zi care trece fonduri europene disponibile pentru a fi atrase. „Blocuri reabilitate, transport public modern, plata online a biletelor, piste de biciclişti, reparaţii şi modernizări străzi sau bulevarde, reabilitări şcoli şi monumente culturale sunt tipuri de investiţii absolut nesesare şi accesibile chiar în acest moment”, susţine parlamentarul doljean. Deputatul Ionuţ Stroe a venit ieri pregătit. A făcut publice exemple de proiecte ce ar putea fi eligibile. „Aşa cum am anunţat în urmă cu o săptămână, voi căuta toate variantele de accesare de fonduri europene deschise în acest moment şi le voi comunica public pentru că poate doar aşa reprezentanţii actualei administraţii vor lăsa discuţiile şi atacurile pe Facebook şi vor pune mâna să caute soluţii pentru Craiova.  În acest moment s-ar putea depune proiecte pentru atragerea de fonduri europene pentru cel putin patru submăsuri, pe care le prezint public, prin care s-ar putea rezolva câteva probleme majore ale orasului. Majoritatea acestor axe sunt deschise pentru depunere până în  noiembrie anul acesta”, a subliniat Ionuţ Stroe.

Toate aceste obiective şi multe altele sunt finanţabile acum din bani europeni

Liderul liberalilor craioveni a solicitat public reprezentanţilor administraţiei publice locale să demareze scrierea de proiecte pentru acceasarea de fonduri, astfel încât Craiova să poată porni reabilitarea blocurilor (Axa prioritară 3, masura 3.1), să se poată achiziţiona un parc de maşini de transport public electric, să se poată realiza sisteme de e-ticketing pentru călători; să se construiască sau să modernizeze piste pentru biciclişti, să se reabiliteze infrastructura  rutieră (pe  coridoarele  deservite  de  transport public); să se creeze zone şi trasee pietonale, se pot lua bani inclusiv pentru adoptarea de măsuri de reducere a traficului auto în anumite zone (Axa prioritară 3, masura 3.2). „Nu în ultimul rand, subliniez Axa prioritară 5, măsura conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural. Sunt 265 de monumente incluse în lista de patrimoniu cultural doar în Municipiul Craiova. Chiar niciunul nu are nevoie de bani pentru reabilitare şi conservare? Toate aceste obiective şi multe altele sunt finanţabile acum din bani europeni, tot ce trebuie este să se vorbească mai puţin şi mai cumpătat şi să se lucreze mai mult. Scrisul proiectelor şi depunerea lor n-ar trebui sa fie o povară prea mare pentru actuala administraţie. Înainte de a spune ceva , trebuie să ne gindim la consecinte, un raspuns spontan sau negindit poate provoca o neintelegere, un conflict, ceea ce va sigur eu nu-mi doresc. Într-un dialog trebuie să şi asculţi nu doar să vorbeşti, pentru a produce un schimb de informaţii util pentru ambii, dar şi pentru comunitate”, a mai spus Ionuţ Stroe.euro

Vina întârzierilor în deschiderea de noi axe aparţine la comun şi miniştrilor PSD

       După partea administrativă, a urmat şi puţină politică. Deputatul liberal crede că PSD este un partid rău intenţionat, care critică tot. “Înţeleg că interesul PSD este să se discrediteze tot şi să nu se facă nimic doar ca să iasă prost actuala guvernare, dar cei care pierd în primul rând sunt craiovenii, iar doamna Primar ar trebui să ştie asta. Sunt axe deschise şi finanţări disponibile. E nevoie doar de voinţă şi interes pentru mobiliza aparatul tehnic al primăriei sau firme de consultanţă să scrie proiecte. Mai mult, dacă tot am discutat mereu despre situaţia dramatica a cladirii Colegiului Carol, aceasta este pe lista de monumente de patrimoniu pentru care se pot accesa fonduri europene. În plus, în viitorul foarte apropiat (septembrie) se va deschide Axa prioritară 10: Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale prin care se pot accesa fonduri pentru toate şcolile şi liceele craiovene. Trebuie doar să scrie cineva aceste proiecte. Eu nu o acuz pe doamna Primar de rea voinţă ci doar cred că pune mai presus de interesul comunităţii câteva calcule politice. Este adevărat că accesarea fondurilor pe noul exerciţiu bugetar nu este la nivelul pe care îl speram cu toţii, dar să nu uităm însă că vina întârzierilor în deschiderea de noi axe aparţine la comun şi miniştrilor PSD”,a conchis deputatul Ionuţ Stroe.