Agentul Calotescu, doi ani de puşcărie pentru şpagă

0
387

Agentul Florin Calotescu de la Poliţia Rutieră Dolj, a fost condamnat de judecătorii de la Tribunalul Dolj la 2 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant primind 100 de lei de la un investigator sub acoperire. În sentinţa pronunţată vineri, 27 iulie a.c., judecătorii au mai hotărât să-i interzică lui Calotescu dreptul de a fi poliţist şi i-au menţinut arestarea preventivă, agentul fiind după gratii de pe 13 martie a.c. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel atât de inculpat, cât şi de procurori.

Magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat vineri, 27 iulie a.c., sentinţa în cazul agentului poliţiei rutiere Florin Calotescu, arestat în luna martie a.c., pentru luare de mită. Poliţistul a fost găsit vinovat şi a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu executare. În plus, pe lângă pedeapsa principală de 2 ani închisoare, inculpatului i-a fost aplicată şi pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita profesia de poliţist, pe o perioada de 4 ani începând de la data executării pedepsei rezultante sau considerării ca executată. Prin aceeaşi încheiere, instanţa a menţinut starea de arest a inculpatului, din pedeapsa la care a fost condamnat urmând să se scadă durata reţinerii şi arestării preventive din data de 13 martie până la zi şi l-a condamnat la plata sumei de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Reamintim că ofiţerii Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au început cercetările în acest caz în luna ianuarie a.c., după ce au fost sesizaţi de un craiovean că, în timp ce conducea un autoturism înmatriculat în Ucraina pe o stradă din Craiova, a fost oprit de agentul de poliţie Florin Calotescu. Denunţătorul a povestit în plângerea depusă că poliţistul i-a cerut documentele şi, pentru că nu le avea la el, l-a sancţionat contravenţional cu 140 lei şi două puncte de penalizare, pentru lipsa documentelor şi neportul centurii de siguranţă, fapte consemnate şi în procesul-verbal întocmit. În plus, poliţistul i-a reproşat şoferului că are folie protectoare ce nu corespunde normelor legale, i-a reţinut cartea de identitate a autoturismului şi i-a cerut ca, la sfârşitul orelor de program (pe 10 ianuarie a.c., după ora 14.00), să vină la sediul Biroului Poliţiei Rutiere şi să-i aducă 600 de lei dacă vrea să-i restituie documentul. Denunţătorul a mai spus că i-a oferit pe loc 100 de lei, însă poliţistul a refuzat şi a cerut 200 de lei pe loc sau 600 de lei după program. Martor la toate discuţiile a fost şi vărul denunţătorului. Denunţătorul s-a dus pe 10 ianuarie, seara, la Biroul Rutier, a întrebat la ofiţerul de serviciu de Calotescu şi când i s-a spus că acesta nu mai e la muncă a început să facă scandal, strigând în gura mare că va sesiza Direcţia Generală Anticorupţie pentru faptul că poliţistul îi oprise cartea de identitate şi îi ceruse bani ca să i-o înapoieze.

Calotescu trăgea la Mărin Măcelaru

Ca urmare a denunţului depus de bărbat la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, a fost constituit un dosar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, fiind obţinută autorizaţie pentru interceptarea convorbirilor agentului Calotescu. Numai că ameninţările denunţătorului au ajuns şi la urechile poliţistului, care a devenit mai atent. Astfel, la două zile după ce rămăsese fără cartea de identitate, denunţătorul s-a întâlnit din nou cu Calotescu, în timp ce acesta era de serviciu, şi i-a cerut documentul înapoi. Calotescu l-a trimis la un prieten de-al său şi i-a dat adresa acestuia, de pe strada “Brestei”, din Craiova. Denunţătorul a ajuns acolo, însă persoana respectivă i-a spus că nu are documentele sale şi i-a confirmat că poliţistul “nu ia dreptul” direct de la conducătorii auto, ci îi trimite ori la el, ori la barul “Mărin Măcelaru” pe care îl frecventează, fiind în apropierea locuinţei lui. De altfel, denunţătorul l-a şi sunat pe Calotescu, cel din urmă spunându-i că se vor întâlni la localul respectiv, în jurul orei 18.00. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, “acolo inculpatul i-a restituit denunţătorului cartea de identitate a autoturismului şi nu a mai primit nimic de la acesta în schimbul restituirii documentului”. Poliţistul i-a povestit amicului său, la care îl trimisese iniţial pe denunţător, că cel din urmă îl reclamase la ofiţerul de serviciu că i-a cerut bani.

Procurorul de caz a autorizat introducerea unor investigatori sub acoperire în cauză, în după-amiaza zilei de 13 martie a.c., agentul Florin Calotescu fiind prins în flagrant după ce primise 100 de lei. Investigatorul efectuase o manevră de întoarcere prin loc nepermis, în apropierea unei intersecţii din Craiova, fusese oprit de Calotescu şi îl rugase să nu îi aplice puncte de penalizare pentru că mai fusese penalizat cu o zi înainte. Poliţistul şi-a manifestat disponibilitatea de a-l ierta pe contravenient, afirmând “eu te-am rezolvat, hai să te văd şi pe tine acum”, după cum se mai arată în rechizitoriul întocmit de procurori. Agentul de poliţie a primit de la investigator două bancnote de câte 50 de lei, le-a pus în buzunarul stâng al jachetei de serviciu, însă în momentul intervenţiei ofiţerilor anticorupţie şi a procurorului a aruncat banii jos, lângă picior, declarând ulterior, că nu îşi explică în nici un fel prezenţa urmelor fluorescente pe palme şi haine şi nu ştie ce e cu bancnotele de lângă piciorul său.

Florin Calotescu a fost reţinut pe 13 martie, o zi mai târziu fiind prezentat instanţei, care a dispus arestarea preventivă a acestuia, iar pe 27 martie procurorii au finalizat rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a lui Florin Calotescu. Atât inculpatul, cât şi procurorii pot ataca cu apel decizia Tribunalului Dolj.