Ca de fiecare dată, doljenii s-au prezentat la vot într-un număr mare

0
339

Duminică, 29 iulie a.c., o zi lungă pentru România, în care românii au fost puşi în faţa întrebărilor: DA sau NU pentru demiterea  preşedintelui suspendat Traian Băsescu. La prima informare a Biroului Electoral Central, prezenţa la vot era de 9,05%, la ora 10.00. Cea mai mare prezenţă se înregistra în Vrancea. În judeţul Dolj, la numai trei ore de la deschiderea secţiilor de votare, aveam un procent de 10,75. Ion Prioteasa, preşedintele organizaţiei judeţene Dolj a PSD, a votat, în jurul orei 9.30, la secţia amenajată în incinta Liceului cu Programul Sportiv „Petrache Trişcu” din Craiova, iar primarul Lia Olguţa Vasilescu, o jumătate de oră mai târziu, la Liceul CFR. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost mai matinal şi a votat la ora 8.00 la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu” din Craiova, după care a plecat la Râmnicu Vâlcea, unde a participat la ceremoniile prilejuite de sărbătorirea Imnului Naţional al României.

Ion Prioteasa: „Cred că avem nevoie de linişte”

Liderul social-democraţilor doljeni, vicepreşedintele PSD, Ion Prioteasa, a afirmat, duminică, la ieşirea de la urne, că a votat la referendum pentru intrarea în normalitate, întrucât societatea românească se confruntă de mai mulţi ani cu o nesfârşită ceartă: „Este o zi importantă pentru români, pentru România, pentru cetăţenii judeţului Dolj. Este o zi în care sperăm să terminăm cu nesfârşita zâzanie, cu nesiguranţa de zi cu zi şi să intrăm într-o nouă etapă de normalitate, în care instituţiile statului să se înţeleagă, să-şi dea mâna şi să lucreze în interesul cetăţeanului. Îmi doresc ca ziua de azi să fie ultima a unei epoci care se stinge şi să înceapă o altă epocă mai bună, care să împlinească speranţele românilor. Pentru acest lucru am votat în această zi mare. În ceea ce priveşte rezultatul referendumului sunt optimist. Peste tot pe unde m-am deplasat în judeţul Dolj am văzut oameni care îşi doresc să scape de această nesfârşită ceartă, de această dispută şi încleştare pe care, din păcate, am văzut-o în fiecare zi în ultimii ani. Cred că avem nevoie de linişte şi, în definitiv, cred că toţi ne dorim o ţară ca afară”.

Lia Olguţa Vasilescu: „Cei de la PDL o să stea închişi în case”

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi-a exprimat încrederea că cetăţenii pe care îi reprezintă vor ieşi la vot în număr cât mai mare, iar cei de la PDL vor sta în case pentru ca nu cumva să îşi aducă lumea aminte de ei: “Să le dea Dumnezeu românilor mintea cea de pe urmă, pentru că m-am săturat de scandaluri în ultimii ani de zile. Este o nouă şansă pe care o au românii ca să facă în aşa fel încât în politica românească să fie linişte, să ne putem concentra pe probleme economice, pe probleme administrative, pe cu totul alte probleme decât ne-am concentrat până acum. Eu sunt ferm convinsă că lumea o să iasă astăzi la vot pentru că este un drept constituţional. Cei de la PDL o să stea închişi în case, pitiţi, ascunşi, să nu cumva să-şi aducă lumea aminte de ei”.

„Am votat pentru România şi pentru unitate”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a votat ieri-dimineaţă, la ora 8.00, la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu” din Craiova, şi a fost însoţit la urne de tatăl său şi de fiul în vârstă de 14 ani. „Am votat pentru România şi pentru unitate. Ţara noastră nu mai are astăzi nevoie de scandaluri şi de conflicte politice. Acum avem nevoie de colaborare, să ne strângem toţi la aceeaşi masă, politicieni, societate civilă, oameni de afaceri, academicieni şi împreună să găsim cele mai bune soluţii pentru guvernare. Cei care nu înţeleg acest lucru, cei care vor să continue să dezbine şi să provoace neîncredere trebuie să plece acasă”, a declarat Valeriu Zgonea. Vicepreşedintele PSD i-a îndemnat pe români să vină la vot pentru că România are nevoie de un verdict clar la referendum. „Dacă referendumul nu este validat din cauza absenteismului, atunci criza politică se va prelungi, leul va continua să se deprecieze, iar europenii ne vor împinge şi mai mult la marginea Uniunii. Eu cred că România merită mai mult de atât. Şi mai cred că noi trebuie să arătăm astăzi că suntem la fel de europeni, la fel de democraţi şi la fel de credibili ca oricare alt cetăţean al Uniunii Europene. Trebuie să arătăm că deciziile majore care privesc viitorul României le luăm noi aici, în ţară”, spune Valeriu Zgonea. După vot, preşedintele Camerei Deputaţilor s-a deplasat la Râmnicu Vâlcea, unde a participat la ceremoniile prilejuite de sărbătorirea Imnului Naţional al României.

La ora 10.00, în judeţul Dolj votaseră 10,75% din cetăţeni, conform datelor prezentate de Biroul Electoral Central, şi 9,05% la nivel naţional. La ora 12.00 se estima o prezenţă la urne a doljenilor de 18%, iar la ora 15.30 BEC a anunţat un procent de 25,09%, până la ora 14.00. La nivel întregii ţări, tot la ora 14.00, se prezentaseră la urne 21,37%. La raportarea BEC de la ora 18.30 rezultatele erau următoarele: judeţul Dolj – 30,84%%, la nivel naţional – 26,89%.

Organizaţia Judeţeană Dolj a Partidului Social Democrat, printr-un comunicat de presă, saluta faptul că în municipiul Băileşti, cunoscut drept fieful PDL, prezenţa la vot la ora 11.30 era de peste 12%. „Cetăţenii acestei localităţi au decis să îşi exprime opţiunea în pofida boicotării referendumului de primarul acestui municipiu, Costel Pistriţu, împreună cu membrii PDL. Astfel, cetăţenii vor să dea un răspuns la tăierile de salarii şi de pensii, la mărirea TVA şi la distrugerea nivelului de trai, demonstrând că nu li se poate lua dreptul de a vota”, se arată în comunicat.

 

Membrii PDL au depus contestaţie după contestaţie, acuzând preşedinţii mai multor secţii de votare din Craiova de tot felul de nereguli. Pedeliştii au primit un răspuns de la PSD Dolj în această privinţă: „Până la această oră (12.00 – n.r.), cei de la PDL au formulat 20 de astfel de cereri, motivul invocat fiind lipsa actelor medicale ce ar fi trebuit să însoţească urna mobilă, încercând astfel să împiedice exercitarea dreptului la vot. Potrivit art. 2 din Hotărârea BEC nr. 11/16.07.2012, urna mobilă poate fi solicitată de persoane netransportabile din cauză de boală sau de invaliditate, care nu se află în instituţii sanitare sau de ocrotire socială, în baza unei cereri depuse la biroul electoral al celei mai apropiate secţii de votare. Precizăm că în hotărârea respectivă nu este specificat faptul că urna mobilă trebuie însoţită de acte medicale”.