30 septembrie va fi declarată „Ziua naţională a antreprenorului român”

0
559

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan Radu Oprea, a depus la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege care prevede declararea zilei de 30 septembrie ca „Ziua naţională a antreprenorului român”, în care autorităţile pot organiza manifestări şi acţiuni publice.

„Activităţile specifice privind celebrarea «Zilei naţionale a antreprenorului român» pot fi organizate de către autorităţile centrale sau locale, de Camera de Comerţ şi Industrie a României, camerele judeţene, precum şi alte organizaţii neguvernamentale care au ca obiect de activitate promovarea şi dezvoltarea activităţilor economice, creşterea productivităţii şi competitivităţii profesioniştilor români, în concordanţă cu cerinţele economiei de piaţă”, arată proiectul de lege iniţiat de senatorul PSD Ştefan Radu Oprea.

Prin urmare, „autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza/contribui la organizarea manifestărilor şi acţiunilor publice prilejuite de celebrarea «Zilei naţionale a antreprenorului român», prin acordarea de sprijin logistic şi/sau alocarea de fonduri organizării evenimentelor, în limita alocaţiilor bugetare aprobate anual în acest scop”, conform iniţiativei legislative.

Rolul proiectului e de a recunoaşte „meritul antreprenorilor români în asigurarea bunăstării şi prosperităţii economice ale României”, arată Ştefan Radu Oprea, în expunerea de motive.

Ministrul mai spune că data de 30 septembrie a fost aleasă şi pentru comemorarea zilei în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul pentru înfiinţarea Camerelor de Comerţ şi Industrie. „Prezenta propunere legislativă vine să certifice importanţa deosebită pe care o acordă statul român în prezent antreprenoriatului, iar alegerea zilei de 30 septembrie ca «Zi naţional a antreprenorului român» nu este întâmplătoare. La data de 30 septembrie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semnează Decretul Domnesc 1363 privind înfiinţarea Camerelor de Comerţ şi Industrie. Proiectul urmărea consolidarea noului stat românesc şi modernizarea acestuia, prin crearea unor instituţii care conecteze Principatele Române la sistemul economic capitalist occidental, devenit, în a doua jumătate a secolului XIX, modelul politic, economic şi cultural al României”, mai precizează senatorul PSD, în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiativa este semnată de număr total de 33 de parlamentari, mulţi dintre ei social-democraţi, precum şi de liderul senatorilor ALDE Daniel Zamfir plus senatorul independent Emanuel Gabriel Botnariu. Proiectul de lege a fost înregistrat, în procedură de urgenţă, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor. (Sursa: Mediafax)