Gigioc şi „colegii”, prezentaţi instanţei pentru arestarea preventivă

0
540

Gigi Vadik Zavera, cunoscut sub pseudonimul de „Gigioc”, a fost reţinut, joi seară, pentru 24 de ore, în urma unei decizii a procurorilor DIICOT Craiova. Acesta este cercetat într-un dosar de fraude informatice alături de alţi trei suspecţi. Ieri, toți 4 au fost prezentați instanței de judecată, cu propunere de arestare preventivă. În acest context, poliţiştii specializați în combaterea criminalităţii organizate din Craiova, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat 10 percheziţii, la locuințele acestor persoane bănuite că ar fi săvârşit infracţiuni informatice. Au fost ridicate echipamente şi dispozitive susceptibile a fi utilizate la realizarea unor activităţi de tip skimming.

La data 28 iunie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, au efectuat 10 percheziții la locuințele unor persoane din judeţele Dolj, Gorj şi Prahova.  În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, echipamente de tip skimming, componente folosite la producerea unor astfel de echipamente, precum şi alte dispozitive ce pot fi folosite la falsificarea instrumentelor de plată electronică.

„Grupul infracţional ar fi fost constituit în vara anului 2013, iar membrii acestuia ar fi expediat în Mexic, către alte persoane, colete ce conţineau aparatură de skimming, cu scopul de a fi utilizată la falsificarea de instrumente de plată electronică pentru accesul fără drept la un sistem informatic şi efectuarea frauduloasă de retrageri de numerar”, se precizează în comunicatul de presă al Poliţiei doljene.

Au colaborat politiştii din trei judeţe

După finalizarea percheziţiilor, patru persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova pentru continuarea cercetărilor. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, punerea în circulaţie de valori falsificate, accesul ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. „La activități au participat și poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Gorj şi Ploieşti, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, precum şi jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Ploieşti”, se mai precizează în comunicatul respectiv.