Românul din Argeş suspectat de terorism, convertit la Islam într-o închisoare din Franţa, a fost ridicat de procurori

0
395

Ţinta sa ar fi fost Baza Militară Mihail Kogălniceanu din Constanţa

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi procurorii D.I.I.C.O.T. Piteşti au efectuat trei percheziţii domiciliare pe raza judeţului Argeş, pentru prinderea unui bărbat bănuit de săvârşirea de infracţiuni de terorism, anunţă IGPR. Procurorii spun că, începând cu luna noiembrie a anului 2016, bărbatul (39 ani) ar fi utilizat mai multe conturi personale pe o reţea de socializare prin intermediul cărora ar fi postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH. Acesta a fost reţinut de procurori.

terorismDe asemenea, bărbatul ar fi postat înregistrări cu atacuri şi execuţii ale grupării, săvârşite prin decapitare şi împuşcare, pentru a le face cunoscute şi pentru a câştiga noi adepţi. S-a mai stabilit că acesta ar fi cules informaţiile în scopul transmiterii sau punerii lor la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, bănuită că ar avea legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, a precizat, pentru MEDIAFAX, că suspectul este un cetăţean român de 39 de ani care a intrat în atenţia SRI încă din 2015, “având indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă foarte avansată de radicalizare”. “Este o persoană auto-radicalizată. Procesul de radicalizare a avut loc într-un stat european, deci în afara României, pe o perioadă de mai mulţi ani. Cel în cauză a aderat la o grupare în favoarea organizaţiei teroriste DAESH”, a precizat Ovidiu Marincea.

SRI precizează că suspectul s-a manifestat prin activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi on-line, în favoarea organizaţiei teroriste DAESH, la care şi-a declarat adeziunea. “Concret, cetăţeanul şi-a exprimat în repetate rânduri intenţia şi a încercat să convingă şi alte persoane de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizaţiei teroriste DAESH”, arată SRI.

Bărbatul avea domiciliul în Lunca Corbului, însă locuia în Muşăteşti, potrivit procurorilor, el urmând să fie dus la sediul DIICOT Piteşti, pentru audieri. Verificările sunt făcute sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de promovare a unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unei infracţiuni de terorism şi culegerea sau deţinerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziţie de date şi informaţii despre obiective vizate de o entitate teroristă.

Surse judiciare au declarat, ieri, corespondentului MEDIAFAX că bărbatul suspectat de terorism s-ar fi convertit la Islam în 2015, când era în închisoare în Franţa. Aceleaşi surse spun că bărbatul s-a aflat în detenţie în Franţa în acea perioadă, după ce ar fi comis mai multe furturi. El s-a fi deplasat, în primăvara anului 2015, în zona Bazei Militare româno-americane Mihail Kogălniceanu, din Constanţa, pentru a studia căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acest obiectiv este îngrădit. (Mediafax)