Asalt … asupra Tribunalului Dolj

0
284

exercitiuCea de-a doua zi din cadrul exerciţiului de antrenament „PELENDAVA 16” s-a lăsat cu … focuri de armă la Tribunalul Dolj. Un bărbat anchetat de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru acte de terorism este adus la Tribunal, pentru obţinerea mandatului de arestare, dar complicii să încearcă să-l elibereze, pătrund în instituţie şi iau mai mulţi ostatici. Grupa anti-tero din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova reuşeşte, la final, eliberarea ostaticilor şi reţinerea suspecţilor.

Tribunalul Dolj este una dintre instituţiile la care Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj asigură paza şi protecţia. Tocmai de aceea a fost ales acest loc pentru scenariul celei de-a doua zile de exerciţii în sistem integrat desfăşurate pentru verificarea modului de reacţie şi intervenţie a forţelor anti-teroriste, dar şi cooperarea structurilor cu atribuţii în combaterea terorismului (Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţa al Judeţului Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Dolj, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale Dolj, SRI – Secţia Judeţeană Dolj, D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova, Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timişoara – Circumscripţia Teritorială Craiova), în cadrul „PELENDAVA 16”.exercitiu (2)

Un suspect anchetat de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru terorism este adus la Tribunalul Dolj pentru mandatul de arestare preventivă. Însă complici de-ai săi trag asupra jandarmilor din escortă, apoi pătrund în sediul Tribunalului şi iau ostatici. Mai multe maşini de intervenţie sosesc la faţa locului, strada este închisă şi se izolează tot perimetrul. Echipa de negociatori încearcă să afle doleanţele grupării de terorişi condusă de ”Șerifu”, reuşesc, cu greu să obţină acordul pentru a-şi ridica un om rănit, prăbuşit în faţa intrării în instituţie, apoi negocierile eşuează. Se ia decizia intrării în forţă pentru eliberarea ostaticilor. Trei echipe de la Detaşamentul anti-tero al Grupării de Jandarmi Mobile Craiova pătrund în clădire şi „curăţă”, rând pe rând, toate sălile. În timpul operaţiunii apar răniţi de o parte şi de alta, care sunt preluaţi la final de ambulanţele SMURD din cadrul ISU Dolj. Teroriştii sunt imobilizaţi şi scoşi, încătuşaţi, de luptători, iar ostaticii vor merge şi ei direct la triere şi audieri, pentru a se stabili dacă printre ei s-au aflat complici ai infractorilor. Criminaliştii de la IPJ Dolj au ajuns şi ei la faţa locului, pentru cercetări. Întreaga acţiune s-a desfăşurat conform planificării, organizatorii fiind mulţumiţi de modul în care s-a derulat misiunea. Astăzi, în ultima zi a exerciţiului, activităţile sunt programate în apropierea Aeroportului din Craiova.exercitiu (4)