Încep „Zilele Craiovei”!

0
238
Craiova este în sărbătoare pentru 11 zile, începând de astăzi. Concerte, spectacole de teatru, expoziții de artă, întreceri sportive, o expoziție florală, târgul meșterilor populari, un salon auto, ateliere hand-made sunt doar câteva dintre numeroasele surprize pe care municipalitatea le organizează pentru craioveni în fiecare zi. Autoritățile au explicat că ediția actuală are o amploare mare datorită faptului că au fost contopite trei evenimente în programul dedicat „Zilelor” municipiului.
„Zilele Craiovei” debutează astăzi și se încheie pe data de 9 iunie, fiind cea mai îndelungată ediție de până acum. Autoritățile locale, organizatorii principali ai evenimentului, au explicat că manifestările se întind pe durata celor 11 zile datorită faptului că au fost contopite trei evenimente: zilele municipiului, aniversarea a 40 de ani de la înființarea Operei Române Craiova și ziua de 1 Iunie. „Sunt foarte multe zile, care sunt toate pline de activități, inclusiv în cartierele orașului. Este un program foarte complex, bogat și va însuma mult mai multe zile. Vor începe de pe data de 30 mai și vor ține până pe data de 9 iunie, fiindcă vom reuni mai multe evenimente, între care și împlinirea a 40 de ani de la înființarea Operei Române Craiova și bucuria zilei de 1 Iunie”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu, într-o conferință de presă.
Festival culinar în centrul Craiovei
Edilul-șef al Craiovei a explicat că municipalitatea a suportat de la buget concertele care se desfășoară în Piața „Mihai Viteazul”, artiștii care vor fi prezenți fiind contractați printr-o firmă care a câștigat licitația organizată de municipalitate. Potrivit primarului Genoiu, acești bani care s-au plătit de la buget – puțin peste 500.000 de lei – vor fi recuperați din zonă comercială care va fi dată spre folosință comercianților contra-cost. „Este vorba de Street Food, care se va desfășura vineri, sâmbătă și duminică. Societatea care organizează acest festival culinar va încheia un contract de ocupare a domeniului public cu Direcția Patrimoniu. La fel și comercianții care vor însoți spectacolele din cartiere. De joi și până duminică, zona centrală va fi ocupată și de comercianții tradiționali, cu care se vor încheia acorduri de ocupare a domeniului public”, a menționat primarul Craiovei, care a precizat că au fost acceptate toate solicitările care au venit din partea comercianților.
Ceremonia festivă, la TNC
„Zilele Craiovei” încep cu o ceremonie festivă, care este organizată la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Național „Marin Sorescu”. „Va cuprinde mai multe evenimente, atât sub egida Operei Române, dar și ceea ce noi vom organiza la CLM Craiova, și anume conferirea titlurilor de „Cetățean de Onoare” al Craiovei, precum și premierea elevilor merituoși din Craiova, care au parcurs și au câștigat mai multe faze ale olimpiadelor școlare”, a menționat Mihail Genoiu.
Seara va continua cu un concert extraordinar la Filarmonica Oltenia și cu piesa „Occident Express”, susținut de Teatrul Național „Marin Sorescu” la Teatrul de Vară din Parcul Romanescu. În paralel, la Muzeul de Artă, se va desfășura o expoziție de pictură, semnată de Marcel Bunea, care va fi deschisă până în data de 9 iunie. Vineri, pe 31 mai, este programat să se desfășoare spectacolul folcloric „Maria Tănase junior”, care va avea loc la Teatrul de Vară. În Piața „Mihai Viteazul”, va fi un spectacol de balet și dans, între orele 18.00-19.00, organizat de Opera Română. La Filarmonica Oltenia, va fi un concert simfonic extraordinar, care va fi susținut de artiștii instituției. Este și ziua când va începe un festival de gastronomie, „Street Food”, care se va desfășura pe strada „A.I. Cuza” și o parte din Piața „Mihai Viteazul”.
1 Iunie, sărbătoarea copiilor
Ziua de 1 iunie este dedicată, așa cum este normal, copiilor și se va deschide la Muzeul Olteniei, la Secția de Științele Naturii, cu Muzeul Iluziilor. „Este pentru prima dată în Craiova, va avea 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală. Muzeul va fi deschis între 1 și 9 iunie”, a anunțat primarul Craiovei. Între orele 10.00 și 14.00, pe esplanada TNC, se va desfășura „Jocurile copilăriei” – o competiție de șah, baschet, volei și multe alte activități. Pe aleile parcării subterane se va desfășura un concurs de desene pe asfalt, organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”. În Piața „William Shakespeare”, între 12.00 și 14.00, va fi un spectacol pentru copii, iar între orele 16.00 și 23.00, în Parcul „Nicolae Romanescu”, cercetașii României vor avea un spectacol. În cadrul proiectului „Orașul meu în viitor”, copiii sunt antrenați la desene pe asfalt,  între 16.00 și 23.00, în Parcul Romanescu – în zona foișor, iar începând cu ora 18.00 și până la ora 20.00, Teatrul Colibri va organiza, în Piața Mihail Viteazul, Carnavalul ”Poveștile copilăriei”. „Sunt așteptați să vină copiii, alături de părinți și bunici, care sunt invitați să participe costumați în personajul preferat. Copiii vor beneficia și de un face painting, oferit în cadrul acestui carnaval”, a mai spus edilul orașului.
Spectacole în toate cartierele orașului
În săptămâna viitoare, de luni, pe 3 iunie, încep spectacolele din cartiere. Primul va fi cartierul Valea Roșie, unde se va organiza un concert susținut de artiști locali, alături de solista Mariana Ionescu-Căpitănescu, iar vedeta serii va fi CRBL. În aceeași seară, între 18.00 și 21.00, în Piața Mihai Viteazul va fi un concert de muzică folk, organizator Mădălina Amon și Generația Folk. Marți, pe 4 iunie, sărbătoarea se mută în cartierul Rovine, în zona Poștei. Spectacolul se va intitula „Ca olteanul, nu-i nici unul”, cu recital al artistei craiovene Rafaela, iar invitații speciali vor fi Petrică Mâțu Stoian și Silvia by DJ Ryno. În piața Mihai Viteazul, între 19.00 și 21.00, va fi un spectacol care va fi organizat de comunitatea elenă din Craiova. Miercuri, spectacolele se mută în cartierul Brazda lui Novac, invitații speciali fiind Niculina Stoican și Lidia Buble. În Piața „Mihai Viteazul”, între 19.00 și 21.00, vor fi bijuterii muzicale, interpretate de Filarmonica Oltenia. Joi, pe 6 iunie, în cartierul Craiovița Nouă, va fi un spectacol susținut de craioveanca Daria Cojocaru de la Palatul Copiilor și invitații speciali, Constantin Enceanu și Liviu Teodorescu.