Arafat nu doreşte ca achiziţia de ambulanţe noi să se facă la Ministerul Sănătăţii, ci la IGSU

0
106

Raed Arafat nu vrea semnarea protocolului în forma propusă de Ministerul Sănătăţii pentru că nu doreşte ca achiziţia să se facă la instituţia condusă de Florian Bodog, ci la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat ministrul Sănătăţii, după discuţia cu premierul Sorin Grindeanu.

arafat“Domnul Arafat nu doreşte să semneze protocolul în forma propusă de Ministerul Sănătăţii. Domnul Arafat nu doreşte ca achiziţia să se facă la Ministerul Sănătăţii, ci la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat, ieri, Florian Bodog, după discuţia avută cu premierul Sorin Grindeanu.

           Ministrul Sănătăţii a reiterat ideea potrivit căreia motivul pentru care vrea un nou protocol este evitarea contestaţiilor, aşa cum, spune Bodog, s-a întâmplat în cazul licitaţiei iniţiate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă la începutul anului. “Propunerea este trimisă la Ministerul de Interne. În propunerea noastră este trecută, propunerea de acord între noi şi Ministerul de Interne, este trecut ca Ministerul Sănătăţii, prin noua structură pe care o are, de achiziţii în cadrul direcţiei de programe să facă achiziţia pentru toată România. (..) Repet, eu doresc ca această achiziţie, indiferent unde se realizează, să se realizeze în condiţiile legii pentru a preveni contestaţiile şi pentru a preveni să ne judecăm, pentru că dacă ne apucăm să ne judecăm pe această procedură, o să se ducă doi ani sau cât durează procesul în toată această perioadă. Pacienţii vor fi privaţi de ambulanţe noi… “, a mai spus Bodog.

           Florian Bodog a mai spus că s-a făcut o confuzie între ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice) şi ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), în declaraţiile sale. “ANAP, s-a preluat greşit. Practic, cu cei de la ANAP am avut o discuţie. Practic, ANAP a sesizat la momentul respectiv că există nişte probleme. S-a făcut o contestaţie şi atunci s-a ales ca această procedură să fie coborâtă de pe SEAP. Decizia aparţine IGSU, care a constatat că există probleme în contractul ridicat pe SEAP. Problemele pentru care s-a coborât de pe SEAP au fost legate de discordanţe între acordul cadru şi modelul de contract pus pe SEAP, iar comisia care a analizat caietul de sarcini a găsit mai multe potenţiale probleme, pe care noi am dorit să le eliminăm, astfel încât să nu mai existe contestaţii”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

          În replică, Raed Arafat a declarat că un nou protocol între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne va aduce doar întârzieri şi semnatarii acestuia ar trebui să-şi asume decesele cauzate de lipsa ambulanţelor. Secretarul de stat în MAI a mai precizat că, dacă se alege varianta unui nou protocol, nici măcar anul viitor în vară, serviciile de ambulanţă şi SMURD-ul nu vor avea echipamente noi.

          La rândul lui, premierul Sorin Grindeanu a anunţat că va avea discuţii pe această temă cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat şi ministrul de Interne, Carmen Dan.