Cod galben pe Dunăre între Porțile de Fier şi Calafat

0
59

Hidrologii au emis, ieri, o avertizare cod galben de inundaţii pe Dunăre pentru sectorul Porțile de Fier – Calafat până duminică la ora 6.00. Totodată, aceştia au hotărât să menţină codul portocaliu între Calafat şi Zimnicea până pe data de 1 iunie a.c.

Având în vedere evoluţia debitelor defluente din Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie S.H.E.N. Porţile de Fier, situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) până pe 1 iunie, ora 6.00, se menţine codul portocaliu pe sectorul aval Calafat – Zimnicea și codul galben pe sectorul aval S.H.E.N. Porțile de Fier – Calafat. De asemenea, între 1 iunie a.c., ora 6.00 – 3 iunie a.c., ora 18.00, se instituie cod galben pe sectorul aval Calafat – Zimnicea.

Potrivit specialiştilor, momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de  exploatare al S.H.E.N. Porţile de Fier. În evoluția lor nivelurile și debitele sunt influențate de debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) și debitele deversate de S.H.E.N. Porţile de Fier.

Dunărea, în continuare peste cotele de apărare

Între timp, debitele și nivelurile aval Porțile de Fier au fost în scădere la stațiile hidrometrice Gruia, Calafat și Bechet, situându-se peste cotele de apărarea.

Conform prognozei INHGA – CNPH debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 28-29 mai a.c. a fost în scădere, până la valoarea de 10.600 metri cubi pe secundă, situându-se  peste media multianuală a lunii mai (7.250 metri cubi pe secundă). Nivelurile pe Dunăre se situau ieri peste cota de atenţie la s.h Gruia li peste cota de inundaţie la s.h. Calafat şi la s.h. Bechet. În următorul interval debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș), conform prognozei INHGA, va fi în scădere până la valoarea de 10.300 metri cubi pe secundă.

Pentru intervalul 31 mai – 4 iunie a.c., conform prognozei elaborate de INHGA – CNPB, debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere până la valoarea de 10.100 metri cubi pe secundă, apoi în creștere până la 10.400 metri cubi pe secundă la sfârșitul perioadei de prognoză, situându-se peste mediile multianuale ale lunilor mai (7.250 metri cubi pe secundă) și iunie (6.400 metri cubi pe secundă).