Spitalele asigură doar „urgenţele” de Paşte

1
239

În zilele de Paşte, doljenii care au nevoie de îngrijiri medicale se pot adresa serviciilor de primiri urgenţe şi camerelor de gardă ale spitalelor. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au anunţat că în perioada 30 aprilie – 2 mai a.c. unităţile sanitare au program de zile libere, asigurând doar urgenţele. Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

spitalCabinetele de medicină de familie asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non-stop din localităţile: Amărăştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzeşti-Frăţila, Ciupercenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova –  strada „George Enescu” nr.76, bl. 15 (Craioviţa Nouă) şi strada „Împăratul Traian” nr. 213, bl. P4. La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie între orele 8.00 şi 22.00, telefon 0251/554872.

Avertisment din partea medicilor

Pentru a evita o vizită neplăcută la spital, medicii craioveni avertizează că masă de Paşte nu trebuie sub nici o formă să se transforme într-un prilej de exces alimentar şi bahic. Astfel, pornind şi de la ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, medicii recomandă cumpătare, pentru a evita problemele de sănătate cum ar fi pancreatita acută, colicile biliare şi toxiinfecţiile alimentare, cel mai des întâlnite în zilele de sărbătoare. Un consum cumpătat de produse tradiţionale şi băutură este recomandat pentru a nu trece de la masa festivă direct pe patul camerelor de gardă. Evitând excesele, mielul la tavă sau la proţap, ouăle roşii, drobul, sosurile, salatele cu maioneză, cozonacul, pască şi vinul care nu vor lipsi de pe masa de sărbători, petrecăreţii se pot feri de problemele de sănătate cum ar fi, indigestiile, colicile abdominale, balonările, arsurile gastrice, mahmureală, pancreatitele sau, mult mai grav, decompensări ale unor afecţiuni cronice cum ar fi diabetul sau afecţiunile cardiovasculare sau digestive.

Bolnavii cronic sunt sfătuiţi să opteze pentru carne de pasăre sau de vită, fiartă sau la grătar. Aceeaşi recomandare se aplică şi în cazul cardiacilor, diabeticilor şi persoanelor cu afecţiuni digestive renale. Sarea şi condimentele – ardei iute, hrean, usturoi – trebuie consumate cu prudenţă, mai ales de persoanele cardiace. Medicii atrag însă atenţia şi în ceea priveşte consumul de alcool. Nu este indicat, spre exemplu, amestecul de băuturi, în special spirtoase.

1 COMENTARIU

  1. care urgente cand spitalul din segarcea nu are o injectie antitetanos,te pun sa vii cu ea de acasa iar ei doar te ,,inteapa,,……asa s-a intamplat cu fiul meu in noaptea de2 mai cand l-au expediat sa vina a doua zi cu injectia si ei o sa o faca……

Comments are closed.