Otello și frumoasa Desdemona revin pe scena Operei Române Craiova

0
145

După succesul extraordinar reputat de premiera din stagiunea trecută, opera „Otello” de Giuseppe Verdi revine pe scena Operei Române Craiova. Spectacolul în regia artistică a lui Rareș Zaharia va fi prezentat sâmbătă, 2 mai, începând cu ora 19.00. Conducerea muzicală va fi încredințată maestrului Gheorghe Stanciu.

Operă în patru acte, pe un libret de Arrigo Boito, „Otello” are la bază piesa omonimă a lui William Shakespeare. Penultima dintre lucrările verdiene a avut premiera pe 5 februarie 1887, la Teatrul Scalla din Milano. Inițial, compozitorul alesese pentru operă numele „Iago”, deoarece planul malefic al acestui personaj determină întreaga acțiune, dar și pentru că exista deja în operă un „Otello”, cel al lui Rossini. În final însă Giuseppe Verdi s-a răzgândit spunând: „Prefer să se spună că am luptat cu gigantul și am fost înfrânt, decât să mă ascund în spatele altui titlu”.

Pregătirile pentru debutul operei s-au desfășurat în mare secret, iar Verdi era atât de îngrijorat încât și-a rezervat dreptul de a anula punerea în scenă până în ultima clipă. Grijile sale nu și-au avut însă rostul întrucât premiera s-a bucurat de un succes extraordinar, publicul entuziasmat rechemându-l pe scenă de 20 de ori la sfârșitul spectacolului.

Opera „Otello” își are acțiunea la sfârșitul anilor 1400, într-un orășel de pe coasta insulei Cipru, și evocă drama iubirii dintre maurul Otello și frumoasa Desdemona. Încercarea perfidă a lui Iago de a-i despărți pe cei doi și de a-l îndepărta de la conducere pe Otello, guvernatorul Ciprului, pentru a-i lua locul, se sfârșește într-o tragedie ce a dus la crearea uneia dintre cele mai frumoase și renumite opere, o adevărată capodoperă a compozitorului Giuseppe Verdi.

La Craiova, vor da viață personajelor Daniel Magdal (Germania) – Otello, Ștefan Ignat (București) – Iago, Florin Ormenișan – Cassio, Bogdan Olaru – Roderigo, Carmen Gurban (Cluj) – Desdemona, Ljubica Vranes (Belgrad, Serbia) – Emilia, Sorin Drăniceanu – Lodovico, Dragoș Drăniceanu – Montano și Adrian Grădinaru – Un sol. De asemenea, își vor da concursul Orchestra și Corul Operei Române Craiova.