Artistul Ovidiu Bărbulescu sărbătorește împlinirea a 75 de ani printr-o expoziție personală de pictură și grafică

0
107

Moment de sărbătoare, deloc lipsit de emoție, dar și de introspecție, împlinirea a 75 de ani de viață va fi marcată de artistul plastic craiovean Ovidiu Bărbulescu printr-o expoziție personală de pictură și grafică. Una în care reunește 40 de lucrări, din diverse perioade ale creației, care însumează nu mai puțin de cinci decenii. Vernisajul va avea loc luni, 4 mai, ora 19.00, la Galeria „ARTA”, evenimentul fiind organizat de Filiala Craiova a Uniunii Artiștilor Plastici din România și Muzeul de Artă Craiova.

Ovidiu Bărbulescu s-a născut la Bobiceşti, în judeţul Olt, la 29 mai 1940. A absolvit cursurile liceale la Craiova, la Colegiului Naţional „Carol I” (1957), apoi pe cele ale Facultății de Arte Plastice a Universității de Vest Timișoara și ale Academiei de Artă „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. După absolvire, în 1964, până în 2009 a fost profesor de Arte plastice la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” din Craiova (între 1985 şi 2002, chiar director şi director adjunct al acestei instituţii de învăţământ), iar până în 2009, și profesor asociat la Universitatea din Craiova.

Expune încă din anul 1966, lucrările regăsindu-i-se în peste 55 de expoziții de grup, între care „Grup 6”, Grup „6+1”, „Aquarelle Groupe” ș.a., precum și în numeroase ediții ale Salonului Anual al Artiștilor Plastici Olteni, organizat de Muzeul de Artă Craiova etc. De asemenea, a deschis până în prezent 28 de expoziții personale, cea mai recentă în noiembrie 2014, în foaierul Teatrului Național „Ștefan Iordache” din Caracal, județul Olt. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România. Totodată, autor de ilustrații de carte și publicitare și de lucrări aflate azi în colecții ale unor muzee și diverse instituții, ca și în colecții particulare din țară și din străinătate (Franța, Anglia, Canada, Israel, Iran, Olanda, Danemarca, Belgia, Polonia, Republica Moldova, SUA, Austria, Spania, Portugalia, Germania, Italia).

În cea de-a 29-a „personală”, care va fi vernisată luni, la Galeria „ARTA” din Craiova, Ovidiu Bărbulescu va aduce pe simeze 40 de lucrări atât de pictură, cât și de grafică. „Sunt din diverse perioade ale creației mele, alese și în încercarea de a evidenția abordarea, de-a lungul timpului, a diferitelor tehnici – acuarelă, tuș, sepia, ulei, acrilic”, a precizat autorul. Cea mai veche dintre lucrări datează din timpul studenției: un autoportret realizat în 1963. Între cele mai recente se regăsesc cele din ciclul „Smalțuri obogene”, intitulat astfel și pentru că artistul este născut pe malul stâng al Oltețului, vizavi de Oboga – o comună cu renume în Oltenia şi nu numai, un loc încărcat de tradiţii.

Doi invitați speciali va avea artistul Ovidiu Bărbulescu la expoziția ce marchează împlinirea a 75 de ani de viață: graficianul Gabriel Bratu și pictorul scenograf Viorel Penișoară-Stegaru. Alături îi vor fi, cu siguranță, foarte mulți dintre colegii și prietenii din filiala craioveană a UAP, căci evenimentul este unul unic pentru sensibilul artist, veșnic îndrăgostit de pictură și natură și apreciat drept „un poet al culorii, dar și al liniei”.