Şi-au spus propria poveste printr-o piesă de teatru

0
143

Ieri, în sala Studio din cadrul Departamentului de Arta Teatrală al Universității din Craiova a avut loc un spectacol din finalul proiectului ,,Povestea mea”. Acesta a fost iniţiat de Fundaţia World Vision România – Biroul Zonal Dolj, în luna martie, şi a avut ca şi beneficiari 26 de copii de la Şcoala Gimnazială Bucovăţ. Scopul proiectului a constat în dezvoltarea personală a copiilor şi amplificarea ,,vocii” lor în societate prin intermediul teatrului.

Sub îndrumarea actorilor Luiza Stănescu şi Petrişor Diamantu, copiii au luat parte de trei ori pe săptămână, timp de două luni, la workshop-uri de teatru. Metodele de lucru folosite au fost jocul şi joaca, relaţionarea cu cei mici fiind facilitată prin intermediul exerciţiilor de improvizaţie ale Violei Spolin, combinate cu elemente de pantomimă. Pentru a realiza piesa de teatru şi spectacolul de final, copiii au fost încurajaţi să povestească despre viaţă, trăirile şi gândurile  lor.

          ,,M-am implicat în acest proiect din dorinţa de a face cunoscute poveştile copiilor de la sat, nu la modul general, ci lucrând pe cazuri particulare. Pe parcurs, copiii au învăţat să lucreze în echipă, să-şi respecte părerile şi să se accepte unul pe celălalt aşa cum sunt. În acelaşi timp, copiii au început să comunice, să fie mai deschişi, încrezători, să nu le mai fie ruşine să vorbească despre nevoile cu care se confruntă. Sper ca o mare parte dintre ei să poată merge mai departe, să se bucure de susţinerea familiei pentru a-şi îndeplini visele”, a spus Luiza Stănescu, coordonator proiect ,,Povestea mea”.

Un nou spectacol, astăzi

Mesajul spectacolului a fost completat şi de visele şi dorinţele copiilor, pe care, de cele mai multe ori, aceştia le abandonează din cauza situaţiei financiare. ,,Prin acest proiect de teatru am reuşit să mă cunosc mai bine pe mine însămi, să am mai mult curaj şi încredere că îmi pot îndeplini visele. O să merg la şcoală, o să învăţ cât mai bine şi, într-o bună zi, poate am să ajung doctoriţă”, a spus Roberta, 12 ani, implicată în proiectul World Vision ,,Povestea mea”.

Spectacolul ,,Povestea mea” va avea loc şi astăzi, începând cu ora 11.00, la Liceul de Arte ,,Marin Sorescu”. La spectacol vor asista atât elevi ai liceului, cât şi colegii copiilor participanţi la proiect – de la Şcoala Gimnazială Bucovăţ şi Şcoala Gimnazială Vârvorul de Jos.