Spectacolul shakespearian „Nopți ateniene” regizat de Charles Chemin, în premieră la Teatrul Național din Craiova

0
492

După ce l-a secondat pe celebrul regizor american Robert Wilson la realizarea spectacolului-eveniment „Rinocerii” de Eugene Ionesco, care a avut premiera la Craiova pe 2 iulie 2014, Charles Chemin (Franța) revine la Teatrul Național „Marin Sorescu” pentru a monta „Nopți ateniene” / „Athens by night”, având ca bază două texte shakespeariene: „Timon din Atena” și „Visul unei nopți de vară”. „Un spectacol foarte proaspăt din toate punctele de vedere, atât regizoral, cât și scenografic și actoricesc”, după cum l-a prezentat Vlad Drăgulescu, director artistic al instituției, a cărui premieră are loc, cu casa închisă, astă-seară, ora 19.00, în Sala „Amza Pellea”, fiind interzis persoanelor sub 16 ani. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul celei de-a XI-a ediții a Festivalului Internațional „Shakespeare”, care se va desfășura, anul acesta, la Craiova în perioada 23 aprilie – 6 mai a.c.

Charles Chemin a lucrat alături reputatul regizor american în calitate de coregizor nu numai la „Rinocerii”, ci și la spectacole precum „The Blacks” la Teatrul Național Odeon din Paris, „Krapp’s Last Tape”, unde îl secondează pe Robert Wilson pe scenă, la premiera din 2019 „Cartea Junglei”, cu trupa CocoRosie, ori „Mary said”, cu Isabelle Huppert în rol principal, la Theatre de la Ville in Paris. „Ne doream demult să colaborăm cu el în calitate de regizor”, spune directorul artistic al Naționalului craiovean, Vlad Drăgulescu, adăugând că proiectul „Nopți ateniene” „vine în urma unor lungi discuții” avute cu tânărul regizor francez. Charles Chemin cunoștea bine, din urmă cu patru ani, o parte a echipei craiovene. „Aveam câteva idei concrete, discutasem cu Claudiu Bleonț înainte. Dar a fost și nevoia de a explora mai mult…”, a declarat acesta, ieri, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Craiova. Echipa artistică este completată de Adrian Damian – scenograf, Luiza Enescu – costume, Dom Bouffard – muzica, Aliberto Sagretti – light design și Luiza Mitu – dramaturgie.

„Nopți ateniene” este un spectacol de aproximativ trei ore și jumătate, compus din cele două piese ale lui William Shakespeare care se petrec în Atena Greciei Antice – „Timon din Atena” și „Visul unei nopți de vară”. Din distribuție fac parte actorii Adrian Andone, Monica Ardeleanu, Claudiu Bleonţ, Iulia Colan, George Albert Costea, Corina Druc, Iulia Lazăr, Sorin Leoveanu, Cătălin Miculeasa, Raluca Păun, Marian Politic, Costinela Ungureanu și Cătălin Vieru. «Sunt două texte de Shakespeare, dar ele nu se întrepătrund, ci cumva sunt complementare, sunt două viziuni diferite. Ca și când „Visul unei nopți de vară” ar fi o extensie a tuturor fațetelor oamenilor, după „Timon din Athena”», a punctat Charles Chemin. „Bineînțeles că explorăm foarte mult personajele din cele două texte, dar este vorba și de ceea ce inspiră și actorii implicați în proiect – cu toate stările, cu toate laturile lor, cu tipuri diferite de joc. Este o companie teatrală pe care o găsesc polivalentă. Asta unește cele două texte foarte mult”, a mai spus acesta.

„E prima noastră colaborare, dar, după felul în care au mers lucrurile, simt că nu va rămâne singura”, a afirmat scenograful Adrian Damian, care s-a declarat încântat de colaborarea cu Charles Chemin. „A fost o mare provocare pentru mine felul în care vede lucrurile și felul în care vrea să le exploreze din punct de vedere stilistic. (…) Mergem pe un tip de minimalism pe care eu îl găsesc foarte plăcut, pentru că el creează un cadru rezonator pentru actori”, a adăugat Adrian Damian, care s-a mai referit și la faptul că în spectacol „tehnologia și arta sunt complementare”. Adrian Damian a semnat decorul a peste 40 de spectacole ale celor mai importante teatre din România și, de asemenea, a colaborat cu Robert Wilson ca set designer asociat la „Rinocerii”.

Din rolul lui Timon și, apoi, Quince, actorul Claudiu Bleonț declară că lucrul la noul spectacol este o bucurie. „Încă mai am de lucru ca să parcurg – nu să realizez – tot ce zace în text, contextul pe care l-a creat Adrian Damian și unde ne împinge Charles Chemin. Sunt atâtea straturi și stiluri de teatru care s-au combinat aici că de la prima lectură mi-am spus că, uman, eu voi pleca îmbogățit”, a mărturisit Bleonț.

După premiera de astă-seară, „Nopți ateniene” / „Athens by night” mai poate fi văzut mâine, 31 martie, de la ora 19.00. Se va juca apoi, pe 1 mai, în cadrul Festivalului Internațional „Shakespeare”, iar ultimele două reprezentații ale stagiunii vor avea loc în luna iunie a.c.