Campanie gratuită de colectare a deșeurilor electrice

0
467

Craiovenii au ocazia să scape de deșeurile electrice și electronice, trimițându-le la reciclare. Primăria municipiului Craiova și Serviciul Local de Colectare Dolj organizează mâine o acţiune de colectare a aparatelor electrice vechi sau stricate, susținută de Asociația Română pentru Reciclare – RoRec. Acțiunea are și un caracter educativ scopul fiind acela de a atrage atenţia asupra importanței colectării.

Şase puncte de colectare provizorii îi așteaptă pe craioveni, mâine, între orele 10.00-17.00, să aducă aparate electrice și electronice, becuri sau baterii, spre a fi colectate selectiv și trimise la reciclare. Aceste puncte vor fi amenajate la Şcoala nr. 12 „Decebal” – Bd. N. Titulescu; Colegiul Tehnic Energetic Craiova – Str. Amaradiei; Liceul de Arte „Marin Sorescu” – Str. Tabaci nr. 4; Liceul Teoretic „Henri Coandă”  – Str. Henri Coandă nr. 48; Şcoala nr. 32 „Alexandru Macedonski” – Str. Castanilor nr. 4 şi Şcoala nr. 39 „Nicolae Bălcescu”  – str. Traian Lalescu nr.6.

Premii oferite în cadrul unei tombole

Pentru deșeurile electrice predate, deponenții pot câștiga, prin tragere la sorți, unul dintre premiile oferite în cadrul unei tombole ce va fi organizată cu ocazia acestei acțiuni de colectare. Tombola va avea loc pe 2 aprilie a.c, la Primăria Craiova, începând cu ora 10.00. Premiile sunt: un frigider, două cuptoare cu microunde digitale, trei mașini de călcat, trei cafetiere, trei truse accesorii scule și trei mixere.

          Colectarea deşeurilor electrice nu este un proces complicat pentru nimeni, nici pentru cetăţeni, nici pentru persoanele juridice. Serviciul Local de Colectare Dolj, prin numărul apelabil gratuit TelVerde 0800 444 800, asigură permanent preluarea gratuită a deșeurilor electrice grele sau voluminoase, direct de la domiciliu, sediu de firmă sau instituţie, prin simpla programare telefonică. Persoanelor juridice li se oferă documentele necesare de casare.

De ce trebuie colectate DEEE?

Studiile arată că astăzi sunt mai multe aparate electrice – cum ar fi telefoane mobile, computere sau televizoare – decât oameni. Se estimează că până în 2020 fiecare om va deține, în medie, şase aparate. În ultimii 10 ani, achiziția de aparate noi a crescut exponențial.

Legislația specifică și obligativitatea colectării selective a DEEE are ca motivații principale protecția mediului, a sănătății populației și a resurselor pământului de efectele negative, iremediabile, ale deșeurilor electrice, mai ales în contextul unei creșteri continue a numărului de aparate electrice existente în casele oamenilor.

Deşeurile electrice au în structura lor componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, aceste substanţe poluează solul, aerul şi apa, afectând sănătatea tuturor.

Deșeurile electrice reprezintă 5-6% din totalul deșeurilor unei comunități. Așa cum gunoiul menajer nu este păstrat în casă, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate în gospodărie ori aruncate la întâmplare. Ele trebuie colectate și reciclate corect din rațiuni ce țin de protecția mediului înconjurător, de riscul pe care îl prezintă potențialul lor toxic, precum și de protejarea resurselor naturale ale pământului.

Majoritatea deşeurilor electrice şi electronice sunt constituite din componente ce conţin materiale ce pot fi recuperate și reintroduse în industrie, ca materii prime secundare, pentru a preveni exploatarea irațională a resurselor primare, desigur, doar printr-un grad de valorificare înalt obţinut cu tehnologii de reciclare performante.

Normele europene de mediu preluate de legislaţia naţională în domeniu cer colectarea a mai mult de 40% din cantitățile de aparate electrice și electronice vândute în anul 2016, respectiv 45% în perioada 2017-2020, pentru ca începând cu anul 2021 procentul să crească la 65%. Fiecare român trebuie să recicleze mai mult decât 1 kg/locuitor (maximul înregistrat de la demararea aplicării legislaţiei privind gestionarea DEEE în România) față de ținta de colectare impusă în trecut de 4kg/locuitor.