Poziţia premierului Grindeanu privind rezultatele evaluării realizate de către ministrul Justiţiei

0
73

sorin_grindeanu-280x157Prim-ministrul Sorin Grindeanu a luat act, ieri, de decizia ministrului Justiţiei, în urma evaluării activităţii procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr, şi a procurorului-şef al DNA, doamna Laura Codruţa Kovesi, în contextul Deciziei Curţii Constituţionale din data de 27 februarie 2017.

Ministrul Justiţiei are autoritatea legală, experienţa profesională şi căderea morală pentru a face această evaluare şi pentru a recomanda măsurile necesare. Premierul a cerut să fie informat constant în legătură cu rezultatele monitorizării continue asupra activităţii procurorilor, pe care a decis să o instituie domnul ministru al Justiţiei. De asemenea, premierul consideră necesar ca autorităţile statului să-şi respecte competenţele constituţionale, pentru ca, pe viitor, astfel de conflicte să fie evitate. Trebuie să avem în vedere faptul că judecătorii CCR au arătat, în decizia lor, că o instituţie a statului şi-a arogat atribuţii pe care nu le posedă.

În încheiere, premierul Grindeanu reiterează angajamentul ferm al Guvernului României faţă de lupta anticorupţie. Prim-ministrul subliniază însă că, pentru ca această luptă să fie cu adevărat eficientă, ea nu trebuie să stea sub semnul unui nume. Mecanismele de combatere a corupţiei trebuie să ajungă la maturitate, ceea ce înseamnă că trebuie să funcţioneze, indiferent de conducere. O instituţie nu se poate confunda cu o persoană, oricine ar fi aceasta.