Franţa: Emmanuel Macron este în continuare favorit în sondaje

0
81

Emmanuel-MacronCandidatul de centru Emmanuel Macron îşi menţine poziţia de favorit în sondajul Elabe realizat în 28 şi 29 martie pentru televiziunea BFM, privind intenţiile de vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa.

Rezultatele preluate ieri de Reuters arată că Macron va obţine pe 23 aprilie 25,5% din voturi, iar reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, 24%. Ambii candidaţi au scăzut cu 0,5% faţă de sondajul Elabe precedent. Ei s-ar califica astfel în turul al doilea, care va avea loc pe 7 mai, când potrivit ultimului sondaj Macron ar urma să câştige cu 63%, faţă de 37% pentru Le Pen.

Conservatorul Francois Fillon este creditat cu 18%, în urcare pentru prima dată — de la 17% — după izbucnirea scandalului privind locurile de muncă fictive pentru membri ai familiei sale.

Și candidatul de extremă stângă Jean-Marc Melenchon a crescut, de la 13,5% la 15%, pe seama scăderii socialistului Benoit Hamon de la 11,5% la 10%. Fostul premier socialist Manuel Valls a anunţat miercuri că va vota pentru Macron, nu pentru reprezentantul partidului său şi al preşedintelui în exerciţiu, Francois Hollande. Valls a pierdut în favoarea lui Hamon alegerile interne pentru desemnarea candidatului Partidului Socialist, după ce Hollande a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat.