Israel, destinaţia anului 2019

0
187

Consultantul în turism, Răzvan Pascu,  a fost luni seara la Hotelul Ramada Plaza din Craiova, unde a prezentat destinaţia anului 2019…Israel, o ţară situată in Orientul Mijlociu, pe coasta estică a Mării Mediterane. Aceasta are graniţe cu Liba, Siria, Iordania, Egipt şi are iesire la Marea Mediterană, Marea Moartă şi Golful Aqaba. Israelul are o istorie de peste 4000 de ani iar oraşe vechi şi ruine se găsesc la tot pasul. Cele mai importante oraşe din Israel sunt: Ierusalimul, Tel-Aviv şi Haifa.

Doi oficiali din Ministerul Turismului din Israel îşi planificaseră o vizită la Craiova, unde, urmau să discute cu reprezentanţii agențiilor de turism despre călătoriile în Israel și despre posibilitățile de colaborare pe care acestea le au cu ministerul. Printre aceștia ar fi trebuit să fie prezent la Hotelul Ramada Plaza din Craiova şi Ami Alon, Director de Marketing în Ministerul Israelian. Din păcate, cursa Tel Aviv Craiova s-a anulat şi atunci moderatorul întâlnirii, consultantul de turism Răzvan Pascu a ţinut şi locul oficialilor israelieni. „Săptămâna aceasta voi fi prin ţară, la întâlniri cu agenţiile de turism din câteva oraşe mari. Am fost invitat ca moderator la câteva evenimente organizate de Ministerul Turismului din Israel. Astăzi ( n.r luni seara) oficialii israelieni nu au putut ajunge, pe motiv că s-a anulat cursa de Craiova. Dar, sper că în celelalte oraşe totul se va desfăşura conform planificării. Proiectul este următorul : împreună cu doi oficiali din Ministerul Turismului din Israel vom discuta cu agenţiile de turism din România, şi mă bucur în acest sens că aţi onorat invitaţia noastră, despre călătoriile în Israel şi despre posibilităţile de colaborare pe care acestea le au cu ministerul”, a explicat Răzvan Pascu.

“Tel Aviv, Ierusalim – două oraşe, o escapadă”

Cu toţii cunoaşteţi spotul TV care promovează Israelul – “Tel Aviv, Ierusalim – două oraşe, o escapadă”. Dovada succesului acestei campanii de un milion de euro stă în numărul mare de turişti care au luat cu asalt Ţara Sfântă anul acesta. Potrivit statisticilor, zeci de mii de  români au ales ca destinaţie de vacanţă cele două oraşe. Anul trecut în Israel au fost peste 4 milioane de turiști străini, adică o creștere de 14%. Dintre aceștia, peste 100.000 au fost români, adică o creștere de 35% față de anul precedent. Românii preferă Israelul pentru plajele frumoase la trei țări diferite, viața de noapte și distracția în Tel Aviv, locuri cu istorie de mii de ani, mâncare delicioasă. În plus există un zbor scurt din marile orașe: Craiova, Timișoara, București, Iași, Sibiu, Cluj. Răzvan Popescu, consultantul în turism, le-a recomandat reprezentanţilor agenţiilor să se orienteze mai mult către turismul gastronomic, turismul de distracţie, care să surprindă viaţa de noapte din Tel Aviv, sejururile la malul mării şi mai puţin turismul ecumenic. „Anul trecut in Israel au fost peste 4 milioane de turişti străini, adică o creştere de 14%. Dintre acestia, peste 100.000 au fost români, adică o creştere de 35% faţă de anul precedent. Polonezii şi românii sunt cei mai de bază turişti în Israel, iar motivele sunt cunoscute. Sunt puţine destinaţii care pot satisface şi surprinde dorinţele turiştilor români, aşa cum o poate face Israelul. Zbor scurt din marile oraşe (Craiova, Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Sibiu, Cluj), plaje frumoase la trei mări diferite, viaţă de noapte şi distractie în Tel Aviv, locuri cu istorie de mii de ani, mâncare delicioasă … sunt doar câteva dintre lucrurile care îi fac pe turişti să revină în această destinaţie”, a explicat Răzvan Pascu.

“Când spui Israel te gândeşti automat la o vacanţă de suflet”

Ierusalimul, capitala ţării şi cel mai mare oraş al acesteia e cunoscut ca şi Oraşul Sfânt sau ţărâmul Făgăduinţei. Acesta e împărţit în patru mari cartiere: Cartierul Evreilor, Cartierul Creştinilor, Cartierul Musulmanilor si al Armenilor. Orasul reprezinta o imbinare intre un loc sfant si un oras modern. Peste tot în oras se pot zări preoţi, mollahi, rabini, biserici apartinand diferitelor culte sau piete aglomerate. Cea mai veche parte a orasului este Orasul lui David, Siloam in Biblie, si reprezinta locul pe unde au trecut David, Solomon si profetii. Tel Aviv e distracţie pentru toate vârstele şi toate gusturile. Ai multe restaurante, pub-uri, mall-uri, plajă, discoteci, teatru, operă. Se spune că Tel Aviv-ul este „to play” (n.r. pentru distracţie), iar Ierusalimul este „to pray” (n.r. pentru rugăciune). “Când spui Israel te gândeşti automat la o vacanţă de suflet, pentru linişte şi rugăciune. Dar Ţara Sfântă oferă mai mult decât atât. Ai surpriza să găseşti distracţie, cultură, mâncare bună şi să te simţi bine din toate punctele de vedere. Tel Aviv-ul, spre exemplu, este un oraş plin de viaţă, metropolitan, cu industrie IT, multă distracţie, confort, mare, plajă. Te poţi caza în Tel Aviv şi pleca zilnic în excursii. Până la Ierusalim sunt 90 km, pe care îi poţi parcurge în mai puţin de o oră, pentru că infrastructura e foarte bine pusă la punct”, a mai spus Răzvan Pascu.

 

Prezent la eveniment, prof.univ.dr Corneliu Sabetay, preşedintele Comunităţii Evreilor din Craiova l-a completat pe consultantil în turism şi i-a încurajat pe cei prezenţi în sală să promoveze Israelul ca destinaţie turistică de top. „Cele mai cunoscute atracţii turistice din ţară sunt: Biserica Sfântului Mormânt, Cetatea Ierusalimului, Grădinile suspendate din Haifa, Stâlpul Biciuirii, Altarul pe Piatra a Sfantului Mormant…”