Peste o mie de cazuri de pneumonie într-o singură săptămână

0
137

Doljul se confruntă cu o adevărată explozie de cazuri de pneumonie, după ce, în numai o săptămână, peste o mie de persoane au fost diagnosticate cu această afecţiune. O parte din acestea au avut nevoie de internare în spital după ce medicii au hotărât să-i ţină sub supraveghere pe bolnavi.  În plus, a fost diagnosticat şi un caz de gripă A3, pentru care nu a fost însă necesară internarea.

Autorităţile sanitare monitorizează situaţia şi, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, în judeţul Dolj, s-au înregistrat 1.603 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 1.017 cazuri de pneumopatii acute. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână – 2.621, este mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (2.036 de cazuri). O parte din cei care s-au prezentat la medic cu pneumonii sau infecţii ale căilor respiratorii – cazurile mai grave – a avut nevoie şi de internare în spital. În condiţiile în care a fost depistat un singur caz de gripă, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică au caracterizat săptămâna ca fiind una cu activitate gripală sporadică.

Copiii şi bătrânii, printre categoriile cele mai afectate

Cele mai expuse rămân, în continuare, aşa-numitele categorii la risc. Mai exact, persoanele aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, cu boli metabolice, renale, astm bronşic şi diabet zaharat. La fel şi cei care intră în contact cu bolnavii – cadrele medicale sau personalul auxiliar din unităţile sanitare –, respectiv adulţii şi copiii care sunt internaţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

În acest context, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor. Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, recomandarea este aceea de a evita pe cât posibil deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Direcţiei de Sănătate Publică Dolj

Este de evitat automedicaţia

Specialiştii îi avertizează pe doljeni ca la primele semne de răceală să nu ezite să anunţe medicul de familie. Totodată, pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică îi sfătuiesc pe doljeni să respecte o serie de măsuri. Medicii recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice. În caz de strănut, este recomandată folosirea batistelor din hârtie, de unică folosinţă, care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant. În această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.

Totodată, specialiştii atrag atenţia că persoanele afectate de viroze respiratorii au tendinţa de a lua medicamente fără a consulta în prealabil un doctor. Medicii susţin că automedicaţia devine o mare problemă, în această perioadă a anului, odată cu creşterea numărului de persoane care au probleme din cauza virozelor respiratorii şi a pneumoniilor.

Potrivit medicilor, automedicaţia cu antibiotice în cazul virozelor respiratorii este una eronată, care poate avea efecte secundare. Asta pentru că virozele respiratorii sunt în proporţie de 90% de origine virală şi nu răspund la tratamentul cu antibiotice. Administrarea abuzivă de antibiotice poate avea ca rezultat negativ, în timp, apariţia rezistenţei la acest tip de medicamente. În aceste condiţii, în momentul în care organismul se confruntă cu infecţii bacteriene, antibioticele nu îşi mai fac efectul.