Ninsoarea a adus mai puţini pacienţi la Urgenţă

0
323

De obicei foarte aglomerată, Urgenţa Spitalului Judeţean din Craiova a oferit ieri dimineaţă o imagine mai puţin obişnuită. În loc să se confrunte cu o avalanşă de cazuri, medicii au avut de îngrijit un număr de pacienţi mai mic chiar decât într-o zi normală de lucru.

O explicaţie ar fi că ninsoarea i-a ţinut acasă pe pacienţii cu urgenţe minore, cei care de obicei aglomerau Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Craiova. Aceştia nu s-au mai încumetat să plece la spital pentru a primi îngrijiri medicale. Nici cazurile sociale, în general oameni fără un acoperiş deasupra capului, nu au mai căutat adăpost la Urgenţă aşa cum s-a întâmplat în alte zile friguroase. Surprinzător, şi pacienţii cu traumatisme au fost destul de puţini. Până ieri la orele prânzului medicii au avut de îngrijit doar câţiva craioveni care au ajuns la Urgenţă cu fracturi, luxaţii sau entorse, după ce au alunecat pe gheaţă sau pe zăpadă.

Ninsoarea lasă locul gerului

După o zi de ninsoare meteorologii au anunţat că, începând de astăzi, se va instala gerul, temperaturile urmând să scadă bine sub minus 10 grade Celsius. În aceste condiţii autorităţile sanitare au anunţat din nou că sunt pregătite să facă faţă condiţiilor meteorologice nefavorabile. Spitalele din judeţ au suficiente paturi pregătite pentru a primi eventualele cazuri de urgenţă. De asemenea, există stocurile necesare pentru tratarea pacienţilor cu degerături, hipotermie sau afecţiuni cardiace, care ar putea ajunge în această perioadă la Unitatea de Primiri Urgenţe. Mai mult decât atât, dacă va fi nevoie, numărul de paturi în unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe ar putea fi suplimentat. Autorităţile sunt pregătite să mărească stocurile de medicamente şi materiale sanitare pentru Urgenţe, iar persoanele fără locuinţă vor fi direcţionate către adăposturile amenajate de primărie. Având în vedere ninsoarea care a căzut fără oprire ieri, şi ambulanţele sunt echipate corespunzător pentru a se deplasa la pacienţi. Personalul de serviciu, dar şi numărul de ambulanţe pot fi suplimentate în cazul în care va fi nevoie.

Pentru a evita apariţia unor situaţii la limită, reprezentanţii Inspectoratului General Pentru Situaţii de Urgenţă au făcut un apel către femeile care ar trebui să nască în perioada imediat următoare şi gravidele cu risc, să se cazeze în localităţile unde sunt spitale, pentru a putea fi asistate medical în timp util.

Avertisment din partea medicilor

Pentru că în următoarea perioadă vremea se anunţă a fi geroasă, mai ales pe timpul nopţii, medicii au avertizat populaţia cu privire la complicaţiile ce pot fi provocate de ger. Îmbolnăvirile, degerăturile şi chiar hipotermiile pot să apară odată cu expunerea prelungită la frig, în special la persoanele vârstnice, copiii şi bolnavii cu afecţiuni cronice cardio-vasculare şi respiratorii. În aceste condiţii, craiovenii sunt sfătuiţi să nu stea prea mult timp în aer liber în perioadele cu ger şi să folosească îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată pentru a evita degerăturile. Trebuie evitat efortul fizic prea mare, care suprasolicită organismul. Este necesară hidratarea corespunzătoare din care să nu lipsească supele calde sau ceaiurile vitaminizante. Este, în schimb, de evitat consumul de alcool şi cafea, dar şi fumatul.

O altă recomandare se adresează bolnavilor cronic sfătuiţi în această perioadă să urmeze corect tratamentul pentru bolile de care suferă. Medicamentaţia nu trebuie întreruptă decât cu acordul medicului. Altfel, există riscul decompensării unor boli grave.