Craiova a fost, din nou, acoperită de un strat de zăpadă care a necesitat intervenții aproape în toate colțurile municipiului. Pe bulevardele și pe străzile principale ale orașului s-a muncit fără întrerupere, autoritățile scoțând, de această dată, toate utilajele pe care le dețin. În ciuda faptului că ninsoarea nu s-a oprit o clipă, peste 200 de persoane au aruncat zăpada la lopată, încercând să elibereze trotuarele pe care se circulă mai des și stațiile în care oamenii așteaptă autobuzele. S-a făcut apel și la stocurile de material antiderapant ale Salubrității, fiind împrăștiate din abundență sare în amestesc cu nisip și clorură de calciu care împiedică formarea stratului de gheață.
Ninsoarea a dat, ieri, mari bătăi de cap autorităților locale. Pentru că a nins neîntrerupt, pe tot parcurul zilei, a fost nevoie ca utilajele de intervenție să fie folosite non-stop, îndeosebi pe bulevardele și străzile principale. A fost însă o zi când oamenii au trebuit să meargă la serviciu și traficul a fost intens solicitat, lucru care a complicat și mai mult acțiunea de deszăpezire. „Nu e foarte ușor să faci deszăpezire când traficul este foarte aglomerat și ninge continuu. Dar ne descurcăm și în multe locuri am reușit să decongestionăm foarte bine arterele pentru șoferi”, a declarat Cristian Popescu, directorul Salubrității, cea care coordonează această activitate.
Orașul a fost împărțit în zece sectoare
Craiova este împărțită în zece sectoare, care sunt acoperite de echipe de intervenție. Coordonarea se face de către un director, care comunică, prin dispecerat, cu fiecare responsabil de zonă. ”Sunt zece responsabili de zone, alături de personalul din Primărie care semnalează, prin stații, către oamenii de pe mașini unde trebuie să intervină. Dacă nu am fi așa de bine organizați nu cred că am putea să ne descurcăm la cum ninge afară”, a mai spus directorul Popescu. Dispeceratul preia inclusiv apelurile care se primesc de la craioveni prin intermediul telefonului cetățeanului, dirijând apoi mașinile către zonele semnalate.
200 de persoane au dat zăpada la lopată
Oamenii de la intervenții lucrează în ture de 12 ore, de la 7.00 seara și până la 7.00 dimineața. Și ieri pe zi, în ciuda ninsorii, au fost scoși să dea zăpada la lopată de pe trotuare și din stațiile de autobuz mai multe echipe de muncitori. Celor 73 de angajați ai Salubrității li s-au adăugat 180 de muncitori de la RAADPFL, Termo, CAO și RAT Craiova. „Cu o zi în urmă reușisem să curățim trotuarele din centru și zone mai importante din cartiere. Nici nu se cunoaște pe unde am intervenit”, a menționat Cristian Popescu. Parcarea de la Universitate și cea de la Judecătoria Craiova, unde au fost aduse câteva dube cu deținuți pentru audieri, au fost degajate la urgență.
Cuplaj de autogredere pe bulevardele principale
Cele mai mari probleme le-au ridicat însă bulevardele Craiovei. Pentru că zăpada s-a așternut imediat peste tot, a trebuit să fie mobilizate utilajele din nou pentru a se face deszăpezirea. Câte două autogredere cuplate au fost trimise pe fiecare bulevard în parte pentru a ridica permanent zăpada. În felul acesta s-a acționat pe Calea București, pe Rocadă (bulevardele „Decebal” și „Dacia”), pe Caracal, pe bulevardele „Nicolae Romanescu” și „Știrbei Vodă”. Apoi s-a intrat și în unele cartiere. ”Se lucrează non-stop, avem toate utilajele în acțiune, dar zăpada care se cerne mereu acoperă aproape tot ceea ce reușim noi să curățăm. E o muncă în zadar, dar încercăm să facem față situației”. Popescu a menționat că marți, când ninsoarea s-a oprit, se reușise ca multe dintre străzi să fie redate circulației fără probleme.
Mai multe utilaje au fost doborâte de zăpadă
Din cauza cantității mari de zăpadă de pe străzi, au apărut însă probleme cu utilajele. Reprezentanții Salubrității au spus că, din cauza suprasolicitării, unele dintre mașini nu au mai funcționat și au avut nevoie de reparații. „Nu ne permitem să scoatem din dispozitiv niște mașini, ci a trebuit să le reparăm imediat. Este un volum mare de zăpadă și atunci mașinile mai cad”, a menționat directorul Salubrității. Numai ieri au fost scoase pe străzi 72 de utilaje pentru îndepărtarea cantității de zăpadă care s-a adunat în timp, între care mai multe autogredere, pluguri cu lamă și sărărițe care au fost folosite la împrăștierea materialului antiderapant.
90 de transporturi într-o zi
Tonele de zăpadă au fost încărcate în remorci și scoase apoi din oraș pentru a permite mașinilor să circule mai bine și pe lateralele bulevardelor. Potrivit directorului Salubrității, numai ieri (de dimineață și până la orele prânzului) se făcuseră deja 90 de transporturi cu zăpadă către rampa de gunoi de la Mofleni. ”Zăpadă trebuie scoasă din oraș pentru că ne încurcă foarte mult pe străzi. O singură mașină cară în jur de 20 de metri cubi de zăpadă, iar noi am transportat 90 de astfel de utilaje pline. Zăpada este încărcată și descărcată rapid, cu niște mașini speciale, pentru că trebuie să câștigăm timp”, a mai spus directorul Salubrității.
Stocurile de material antiderapant au fost refăcute
Pe străzile din Craiova s-a acționat cu material antiderapant pentru a se împiedica formarea unui strat de gheață. Potrivit autorităților, s-a folosit sare și nisip în cantități foarte mari, de asemenea și clorură de calciu, preparată în amestec cu apă. Stocurile au trebuit să fie refăcute, autoritățile solicitând deja o nouă comandă de 100 tone de sare, ieri fiind așteptate să vină cele patru TIR-uri la Salubritate. „ Noi mai avem 300 de tone de sare și vreo 400 tone de nisip pe stoc, dar nu vrem să ajungem în situația în care vine poleiul și nu avem cum să îl combatem. De asemenea, mai avem 15 tone de clorură de calciu disponibile și am mai comandat încă 10 tone”, a mai spus directorul Cristian Popescu.
angajeri de personal specializat in auto si scoaterea la munca a microfrezelor de trotuare,numai plangeti de iarna grea….
Deşi nu a promis, aş vrea s-o vad pe Olguţa -Lia mergând pe trotuar. De exemplu, de la M-Donalts la Rotonda!
Comments are closed.