Rafila: „Dorim să evităm un lockdown”

0
406

Ministrul sănătăţii a declarat că trebuie găsită „o soluţie pentru revitalizarea campaniei de vaccinării” şi a criticat faptul că măsura introducerii certificatului COVID nu a fost adoptat, într-o conferinţă de presă susţinută alături de şefa INSP, despre pregătirea valului 5 COVID. La rândul ei, Adriana Pistol a prezentat cele mai negre scenarii privind răspândirea COVID. „Capacitatea de răspuns a sistemului sanitar în valul 5 al pandemiei va fi suprasolicitată, cel puţin la nivelul din octombrie 2021”, a spus şefa INSP.

Principalele declaraţii ale lui Alexandru Rafila: În cursul celui de-al 4-lea val pandemic sistemul de sănătate a fost depăşit, mai ales ca resurse. Am avut cea mai mare mortalitate din UE, practic 3% din pacienţii infectaţi în România au decedat. Un procent foarte mare Trebuie să găsim o soluţie pentru a revitaliza campania de vaccinare Am adoptat actul normativ care permite extinderea testării la nivelul medicilor de familie Din păcate o măsură care să încetinească transmiterea – certificat COVID – noi l-am elaborat, dar el nu a fost adoptat. Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm chiar dacă temporar. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică care să ducă la adoptarea unui astfel de document

„Dorim să evităm un lockdown care ar afecta foarte tare economia, dorim să evităm închiderea şcolilor, am militat pentru deschiderea şcolilor. Şi ceea ce ne preocupă cel mai mult, dorim reducerea numărului de decese”.