Se pregăteşte modificarea Codului rutier

0
362

De la întâi ianuarie, şoferii agresivi s-ar putea gândi de două ori înainte să facă depăşiri periculoase sau să-i şicaneze pe ceilalţi conducători auto. Noul Cod Rutier, care ar trebui să intre în vigoare în ianuarie 2012, aduce sancţiuni mult mai aspre. Proiectul se află, deocamdată, în dezbateri la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor.

Prima propunere vizează situaţia în care maşina este vândută altei persoane. În acest caz, fostul proprietar este obligat să notifice în scris înstrăinarea vehiculului în termen de trei zile. Altfel, riscă de la 9 la 20 de puncte- amendă, adică cel mult 1.400 de lei. Dacă noul proprietar nu cere înscrierea maşinii în 15 zile, poliţia va suspenda înmatricularea vehiculului, sancţionându-l şi pe acesta cu până la 20 de puncte-amendă.

O veste proastă şi pentru şoferii care urcă băuţi la volan. Alcoolemia permisă în sânge scade de la 0,80% la 0,50%. Asta înseamnă că valoarea alcoolemiei la etilotest va scădea de la 0,40 la 0,25 g/l în aerul expirat.

O modificare ce poate provoca unele controverse este aceea care permite poliţistului să-l trimită pe şofer să-şi facă o analiză medicală şi chiar psihologică în cazul în care şoferul a fost prins beat la volan, dacă a depăşit viteza maximă legală cu mai mult de 60 de kilometri pe oră sau dacă a fost sancţionat de două ori în doi ani pentru conducere agresivă.

Şi aici ajungem la altă modificare cu cântec: introducerea noţiunii de „comportament agresiv” la volan. Acest lucru va însemna deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta, pentru depăşirea maşinilor, întoarcerea prin folosirea frânei, pornirea de pe loc prin demararea excesivă sau apropierea prea mare de maşina vecină în trafic. Frânarea bruscă sau claxonatul abuziv sunt şi ele încadrate în „comportamentul agresiv”. Toate acestea pot duce la suspendarea permisului până la 60 de zile.

În fine, altă modificare controversată este cea care prevede că dacă împrumuţi maşina unui şofer obosit poţi răspunde penal.

Şoferii care vor circula pe contrasens şi care vor depăşi viteza legală cu peste 60 de km/h ar putea primi, la anul, până la 100 de puncte amendă. Un punct de penalizare este echivalentul a 10% din salariul minim pe economie, astfel că amenda ar putea ajunge şi la 7.000 de lei.