Ajutoarele sociale, suspendate cinci luni pentru cei care nu-şi plătesc taxele

0
60

Guvernul a decis, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, ca tuturor românilor care nu îşi achită taxele către stat să le fie suspendate toate ajutoarele sociale, pe o perioadă de cinci luni.

„Actul normativ prevede unele modalităţi de penalizare pentru persoanele care primesc beneficii sociale şi nu plătesc taxele şi impozitele locale, astfel încât să fie implementate prevederile Legii asistenţei sociale. Astfel, se suspendă pe o perioadă de 5 luni beneficiul de asistenţă socială acelor persoane care nu îşi vor achita taxele şi impozitele locale”, este soluţia Guvernului.

Totodată, Guvernul a decis să introducă şi sancţiunea de suspendare a alocaţiei pentru susţinerea familiei în situaţia în care titularul nu depune în termen declaraţia pe propria răspundere în vederea menţinerii acordării acestui drept.

De asemenea, începând din 2012, toate beneficiile sociale – alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia de creştere a copilului, venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei – vor fi raportate valoric la indicatorul social de referinţă, în cuantum de 500 lei, şi nu la alţi indicatori, cu o valoare mai mare, precum salariul minim. „S-a stabilit că toate beneficiile sociale se raportează la indicatorul social de referinţă, care are valoarea de 500 lei, fără a fi modificate cuantumurile beneficiilor şi indemnizaţiilor sociale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

La finalul anului trecut, Guvernul a decis ca indemnizaţia de şomaj să reprezinte 75% din valoarea indicatorului social de referinţă şi nu a salariului minim, cuantumul indemnizaţiei scăzând ca urmare a acestei modificări.