România impune limite la cumpărarea de teren agricol

0
49

vvvMinistrul agriculturii anunţă limitarea achiziţiilor de teren în România, o nouă reglementare fiind aproape de aprobare. Persoanele fizice, fie româneşti, fie din străinătate, vor putea cumpăra cel mult 150 de hectare, iar firmele maximum 500 ha.

Decizia vine în urma unor recente calcule care arată că mai bine de o treime din suprafaţa agricolă din România ar fi deja în posesia unor investitori străini. Deşi nu contestă cifrele, ministrul Achim Irimescu se arată neîncrezător în acurateţea acestora şi spune că noile reguli vor pune ordine în domeniu.

În acelaşi timp, ministrul agriculturii spune la RFI că autorităţile, gândindu-se la îmbătrânirea populaţiei de la sate, au în plan să acorde tinerilor câte cel puţin cinci hectare, teren agricol, pentru a se stabili la ţară. În acest fel, având drept garanţie terenul primit, tinerii ar putea mai uşor să ceară fonduri europene, pentru o afacere sau alta în agricultură.

Revenind la problema vânzării terenurilor agricole, ministrul Irimescu spune că România nu poate impune condiţii drastice pentru că ar risca penalităţi din partea Comisiei Europene, pe motiv de discriminare.

Totuşi, aminteşte ministrul agriculturii, vor exista condiţii suplimentare la vânzarea terenurilor. De exemplu, cei care vor dori să cumpere teren agricol vor trebui să facă dovada că au fost fermieri pe o perioada de cel puţin 5 ani, iar trei sferturi din veniturile firmei să provină din agricultură.