1 Decembrie 2016, la Craiova: Recunoştinţă faţă de trecut şi încredere în viitor

0
325

arme 2Peste 4.000 de craioveni au ţinut să sărbătorească Ziua Naţională a României, la manifestările organizate în centrul urbei, în piaţa A.I. Cuza. Ceremonia a început la ora 10, dar foarte mulţi au venit mult mai devreme, pentru a ocupa un loc cât mai bun, astfel încât să poată urmări întreaga desfăşurare a evenimentelor, fără niciun fel de obstacol vizual. A fost partea lor de recunoştinţă faţă de trecut şi încrederea în viitor. Atât asistenţa, cât şi oficialităţile au fost la unison: este nevoie de unitate, fără interese de  grup, pentru a avea o Românie aşa cum au gândit-o înaintaşii noştri, atunci, pe 1 Decembrie 1918.

Nevoia de unitate

Poate, niciodată, în ultimii ani, ceremonia organizată de Prefectura  Dolj, Brigada 2 Infanterie “Rovine” Craiova şi Garnizoana Craiova, cu prilejul Zilei Naţionale a României, nu a avut parte de o asistenţă care să depăşească 4.000 de suflete. Oamenii au ocupat, cu mult înainte de debutul manifestărilor, trotuarele, pentru a asista la cea mai mare sărbătoare a românilor de pretutindeni. Foarte mulţi copii, însoţiţi de părinţi, au asistat la ceremonial, iar steagurile tricolore au fluturat de peste tot. După intonarea Imnului de Stat al României, s-a trecut la serviciul religios, oficiat de un sobor de preoţi, iar ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, a ţinut să facă şi un apel la unitate: “Sacrificiul înaintaşilor noştri ne îndeamnă la unitate, frăţietate şi demnitate naţională. Să ne aducem aminte de cei care ne-au lăsat această ţară liberă, să nu-i dezamăgim şi să fim mai uniţi ca oricând”. Acelaşi a fost mesajul transmis şi de oficialităţi: “Să ne aminitim de curajul celor dinaintea noastră, cei care ne-au lăsat o ţară aşa cum au gândit-o. Suntem , acum, în Uniunea Europeană, şi trebuie să ducem mai departe valorile democratice, de civilizaţie şi să facem o Românie demnă”, a spus Sorin Nicolae Răducan, prefect al judeţului Dolj; “Atunci, la 1 decembrie 1918, românii au hotărât pentru veşnicie. Acele principii sunt valabile şi acum: libertate, democraţie, unitate. Pe ele se bazează România de azi. Sunt 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, iar jertfele ostaşilor căzuţi pe câmpurile de luptă au făcut posibilă România pe care o cunoaştem.” – Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj; “Unirea de la 1 Decembrie 1918 s-a făcut prin jertfe. Să învăţăm din lecţiile trecutului şi să punem mai presus interesul naţional decât cel de grup. Este nevoie de unitate”, Lia Olguţa Vasilescu, primar al Craiovei.

Paradă militară impresionantă

La statuia lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a fost primul domnitor al Principatelor Unite, au fost depuse coroane de flori din partea instituţiilor publice, partidelor, a unor organizaţii. Finalul ceremonialului, aşteptat de toată lumea, a aparţinut unităţilor din structura Sistemului Naţional de Apărare (Armată, Jandarmerie, Poliţie, SRI, ISU), militarii defilând pe fondul muzicii militare a Fanfarei Garnizoanei Craiova. Nu a lipsit tehnica militară: transportoare auto blindate, autocamioane, lansatoare de rachete, maşini de interveneţie. Au fost prezenţi şi elevii unei structuri de învăţământ preuniversitar specific – Colegiul Naţional Militar “Tudor Vladimirescu”, reînfiinţat  la Craiova după 18 ani.