Experiența şi expertiza, argumentele principale ale României pentru obținerea locului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU

0
330

Vicepremierul Ana Birchall a evidențiat atuurile României în competiția pentru obținerea locului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru mandatul 2020-2021, în cadrul sesiunii de deschidere a reuniunii inter-regionale la nivel înalt, de la Apia, în Samoa, desfășurată în perioada 29 octombrie-2 noiembrie. În marja reuniunii, vicepremierul Ana Birchall are programate întrevederi cu reprezentanţi ai statelor din zona Pacificului de Sud și din zona Caraibelor, o oportunitate importantă de a promova candidatura României.

          „Candidatura pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate reprezintă angajamentul României în sprijinul eforturilor ONU de a asigura pacea și securitatea în plan internațional. Experienţa şi expertiza României pot fi de folos în soluționarea provocărilor globale actuale. Vom continua să acționăm deschis, independent și onest, pentru a promova inițiativele bazate pe consens, parteneriate și incluziune. România este pregătită să contribuie la asigurarea securității la nivel internațional și în calitate de stat membru al Uniunii Europene, inclusiv din perspectiva deținerii Președinției rotative a Consiliului UE, în primul semestru din 2019”, este mesajul prim-ministrului Viorica Dăncilă, pe care viceprim-ministrul Ana Birchall l-a transmis participanților la reuniune.

          În acest sens, vicepremierul român a reliefat necesitatea unei cooperări inter-regionale și bilaterale mai strânse în domenii de interes comun, pentru o reflectare cât mai realistă a provocărilor globale de securitate și dezvoltare care nu țin cont de nicio graniță sau configurație geopolitică – schimbări climatice, securitate alimentară, migrație, terorism sau proliferarea nucleară.

          În marja lucrărilor reuniunii „S.A.M.O.A. Pathway Midterm Review”, vicepremierul Ana Birchall a avut o întrevedere cu prim-ministrul Samoa, Tuilaepa Sailele Malielegaoi, în cadrul căreia a transmis mesajul prim-ministrului Viorica Dăncilă şi a discutat perspectivele de cooperare în context multilateral și la nivel bilateral. Cu acest prilej, au fost agreate prioritățile de cooperare în cadrul ONU, fiind evidențiate contribuțiile României şi proiectele pentru perioada următoare.

Elemente suplimentare:

          Reuniunea inter-regională de nivel înalt, convocată de ONU pentru examinarea progreselor celor 37 de state insulare în curs de dezvoltare din zona Pacificului de sud și Caraibi (SIDS) – „S.A.M.O.A. Pathway Midterm Review” este organizată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), pentru examinarea progreselor celor 37 de state insulare în curs de dezvoltare (SIDS) – „S.A.M.O.A. Pathway Midterm Review”.

          În contextul acestui eveniment se desfăşoară și reuniunea „Samoa Partnership Dialogue”, în cadrul căreia participă state membre ONU partenere, din afara regiunii Pacific/Caraibi, conform Rezoluției A/RES/71/225 a Adunării Generale a ONU din 2016.