O jumătate de secol de învăţământ economic superior, cu un „Doctor Honoris Causa” de anvergură, la Craiova

0
706

ise (1) ise (2) ise (3) iseÎn aceste zile, învăţământul economic superior craiovean sărbătoreşte 50 de ani se existenţă. Un moment aniversar, care a fost onorat cum se cuvine de Universitatea din Craiova, prin Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, cea care duce mai departe tradiţia a ceea ce însemnă „economia academică”. Punctul principal a fost acordarea, de către Universitatea din Craiova, a titlului de  „Doctor Honoris Causa” domnului prof.univ.dr. Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României.

În urmă cu 50 de ani, 166 de tineri păşeau pe treptele Facultăţii de Ştiinţe Economice , din cadrul Universităţii din Craiova. Cei de atunci, precum şi cei din prezent, inclusiv studenţii, au fost, sunt şi vor fi elita economiei româneşti, la gradul de „specialişti”. Vorbim de finanţe, credite, afaceri şi tot ceea ce ţine de economie. Generaţiile s-au schimbat, cei noi au luat locul celor dinainte, dar cercetarea, în primul rând, a mers mai departe, cu acţiunile conexe. Joi, 27 octombrie, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova, a avut loc marcarea, în cadru festiv, a primei jumătăţi de secol de existenţă a învăţământului superior economic în Cetatea Băniei, sub egida Universităţii din Craiova.

Onoruri multiple

Şedinţa de onoare s-a bucurat de prezenţa unor reprezentanţi de marcă ai mediului academic. „Suntem onoraţi să aniversăm cei 50 de ani de învăţământ economic universitar la Craiova. Cred că este un adevărat testament de excelenţă şi performanţă, cu promovare a integrării europene. Doar prin promovarea adevărului ştiinţific o societate poate avea succes” – prof.univ.dr. Cezar Ionuţ Spînu, rector al Universităţii din Craiova. „Este un moment de mare încărcătură emoţională. Toţi cei care au început, în urmă cu 50 de ani, sunt un model pentru noi. Avem toată consideraţia pentru cei care ne-au fost profesori şi care ne-au îndrumat în carieră” – prof.univ.dr. Nicolae Sichigea, decan al actualei Facultăţi de Economie şi Administrarea Afacerilor, din cadrul Universităţii din Craiova. „Sunt onorat să particip la această manifestare. Am absolvit cursurile aici şi mă mândresc cu acest lucru. În urmă cu 50 de ani, învăţământul economic superior a fost unul dintre pilonii pe care s-a clădit Universitatea din Craiova. Acum, putem vorbi despre un autentic profil european, profund modern şi performant. Prin instituţia pe care o conduc, pot da asigurarea întregului sprijin pentru dezvoltare şi vom fi în orice situaţie alături de dumneavoastră” – ec.  Ion Prioteasa, preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, care a şi primit o diplomă pentru sprijinul acordat educaţiei universitare din domeniu. „Suntem tot timpul alături de cei de aici. Noi am sărbătorit un secol de existenţă în urmă cu trei ani, de aceea vă dorim să celebraţi şi dumneavoastră centenarul. Cred ar fi foarte bine să rămânem uniţi, vorbesc de cei care facem parte din această breaslă universitară, în aşa fel încât să avem rezultate” – prof.univ. dr. Nicolae Istudor, rector al Academiei de Ştiinţe Economice (ASE) din Bucureşti.

Experienţă vastă, cu sfaturi de calibru

Punctul principal al manifestărilor a fost constituit de acordarea titlului de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii din Craiova domnului prof.univ.dr.  Florin Georgescu, prim vice-guvernator al Băncii Naţionale a României. „Laudatio”  a fost prezentat de prof.univ.dr. Cristian Spulbăr, o prezentare foarte bine structurată. Astfel, după ce a fost făcută cunoscută propunerea Senatului Universităţii din Craiova, pentru acordarea titlului de „Doctor Honoris Causa” domnului Florin Georgescu, s-a dat citire CV-ului acestuia, unul foarte amplu: absolvent al Facultăţii de Finanţe-Contabilitate, din cadrul ASE Bucureşti (1976); doctor în „Finanţe, circulaţie bănească şi credit” (1989); bursier „Fulbright” – Universitatea din Missouri (SUA); profesor şi conducător de doctorate; ministru de stat, ministru al Finanţelor în Guvernul României (1992-1996); viceprim-ministru, ministru al finanţelor publice (mai – decembrie 2012); vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie şi prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României (2004 – prezent).

După ce a primit titlul academic, Florin Georgescu a prezentat şi dizertaţia „Limitele globalizării şi ale dereglementării”, una care, foarte amplă, aduce în discuţie multe probleme actuale: „În primul rând, vreau să mulţumesc pentru această onoare şi, la început, vreau să evoc două nume mari din această zonă –Eugeniu Carada, cel care a pus Bazele Băncii Naţionale a României, de la a cărui naştere se vor împlini, în curând, 180 de ani, şi  Constantin Brâncuşi, la 140 de ani de la naşterea sa. Dar, să revenim la momentul de astăzi. Craiova a fost, este şi va fi un puternic centru academic. În ceea ce priveşte discursul meu, sunt, printre altele, două aspecte care merită aduse în discuţie: o percepţie larg răspândită de injustiţie socială care subminează încrederea cetăţenilor în actualul sistem, cu exemple BREXIT, şi ascensiunea partidelor populiste – aşa cum a spus preşedintele SUA, Barack Obama; este nevoie de un sistem internaţional de taxe, care reduce breşele fiscale şi  protejează ţările cu venituri bugetare scăzute, contra efectelor dăunătoare ale evaziunii fiscale şi mutării profiturilor – Christine Lagarde, director general  al Fondului Monetar Internaţional”.