Basarabenii îşi aleg, duminică, preşedintele

0
77

basarabeni Gratii Valeria basarabeni Ioniţă Nicolae basarabeni Mahovici Constantin basarabeni Mateişen Denis basarabeni Morozan Cristina basarabeni Untu Oleg basarabeni Zmuncilă NinnaDuminică, 30 noiembrie, se scrie o filă de istorie, fiind ziua în care fraţii de peste Prut îşi aleg preşedintele, dar şi direcţia pe care o va lua Republica Moldova.  Este pentru prima dată după  20 de ani, când preşedintele va fi ales prin vot direct de cetăţeni. În cursa electorală s-au înscris iniţial 10 candidaţi, unii s-au retras, alţii se mai gândesc sau îi susţin pe cei rămaşi în cursă. E clar că lucrurile sunt destul de complicate, iar influenţa Moscovei se simte cu fiecare zi care trece şi se apropie momentul votului. În premieră pentru cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi în Oltenia, la acest scrutin va fi deschisă o secţie de votare şi în Craiova, ea se va găsi în incinta Universităţii din Craiova, strada „Alexandru Ioan Cuza” nr. 13, iniţiativa fiind rodul efortului depus de studenţii basarabeni. 

Untu Oleg, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova:

“Duminică va fi o zi foarte importantă pentru Republica Moldova. Se vor desfăşura alegerile prezidenţiale. Şeful statului va fi ales prin vot direct de către cetăţeni. Noi, studenţii basarabeni din Craiova vom vota an ul acesta la secţia de votare deschisă chiar în incinta ,Universităţii din Craiova’, Sala Albastră. Aşadar, cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi peste hotarele ţării în ziua de 30 Octombrie 2016, pot să participe la votare chiar şi în baza unui paşaport cu termen de valabilitate expirat, ce conţine numărul de identificare de stat (IDNP). În ziua alegerilor, la Craiova sunt aşteptaţi toţi cetăţenii Republicii Moldova din Oltenia sau aflaţi în tranzit prin Craiova, care vor să-şi exprime dorinţa de a vota, deoarece, pe baza carnetului de student şi a buletinului moldovenesc, Compania C.F.R, oferă călătoriile gratuite”.

 

Zmuncilă Ninna, studentă în anul II la Facultatea de Sociologie:       

“Viitorul preşedinte al Republicii Moldova aş vrea să fie unul de încredere, inteligent, un om de mare curaj şi transparent în toate acţiunile sale, să fie un model demn de urmat pentru ceilalţi cetăţeni. Fiecare vot contează, nu trebuie să fim indiferenţi şi să nu ieşim la votare, deoarece viitorul stă în mâinile noatre, noi decidem cum o să fie mâine sau poimâine, dacă o sa fie mai bine sau mai rău. Speranţa moare ultima ! Aşa că VOTUL TĂU CONTEAZĂ!“.

 

Ioniţă Nicolae, elev clasa a XII-a la Colegiul Naţional  „Gheorghe Chiţu”:

“Din 2000 şi până în acest moment, preşedintele a fost votat pentru interesele politice ale partidelor. Acum, ni s-a oferit şansa să fie ales de către popor.

Dacă am venit în România votez pentru integrarea Europeană şi pentru un viitor mai bun pentru părinţii mei de acasă….”

Morozan Cristina, student în anul II la Facultatea de Jurnalism:

“ Nu cred ca alegerile prezidenţiale de anul acesta vor veni cu schimbări majore în Republica Moldova. Nu atâta timp cât nu se schimbă mentalitatea oamenilor. Nu am aşteptări mari de la viitorul preşedinte pentru că ştiu că din păcate, nu va avea susţinerea necesară din partea poporului. Suntem un popor muncitor, dar ne lăsăm prea uşor manipulaţi şi nu ştim să ne apărăm drepturile. Preferăm să ni se taie salariile şi să zicem cu jumătate de gură că nu suntem de acord, dar când vine vorba să ieşim în stradă să facem tot posibilul să ne apărăm drepturile, noi refuzăm. Îmi iubesc ţara, îmi iubesc poporul, vreau să mă întorc acasă cândva, dar condamn această trăsătură de caracter a multora dintre noi, noi suntem schimbarea, indiferent de ce preşedinte va fi la cârma statului nostru, el nu va reuşi nimic, şi de unul singur va fi mereu intimidat de aliaţi şi nu va face nimic. Îmi doresc să ne trezim din acest somn al nepăsării şi să ne susţinem viitorul preşedinte pentru a putea realiza ceva. Îmi doresc un viitor bun pentru toţi, o bătrâneţe liniştită pentru bunicii noştri fără grija că pensia e prea mică pentru a supravieţui”.

Mateişen Denis, student în anul I la Facultatea de Drept:

„Sper ca Republica Moldova să continue parcursul său european. Aceasta este singura cale prin care putem moderniza ţara. Îmi văd viitorul în Moldova după terminarea studiilor, dar într-o Moldovă membră a Uniunii Europene…”.

 

Gratii Valeria, student în anul I la Facultatea de Litere, Departamentul Media:

“Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova îndeamnă toţi cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi pe teritoriul României, să vină duminică la secţiile de votare şi să-şi exercite dreptul la vot. Noi suntem cei care putem genera schimbarea acasă. Noi putem să decidem viitorul Republicii Moldova. De la noi începe schimbarea pe care vrem să o vedem în ţară. Atunci HAI la vot ! VOTUL tău contează !!! Este dreptul tău şi singurul mod real de a o face!”.

Mahovici Constantin, student în anul I la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport:

“Trezeşte-te popor tăcut, / Aprinde-ţi sufletele stinse. / E foarte grea la început, / Cărarea vie ţii neatinse. / Alege drumul cel corect, / Ce viitorul îşi şopteşte. / Un singur pas, un vot direct, / Istoria din cărţi măreşte.”